Konsolidacija u bankarskom sektoru nije ni blizu kraja? “I veliki igrači će se ‘zamisliti’” – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Konsolidacija u bankarskom sektoru nije ni blizu kraja? “I veliki igrači će se ‘zamisliti'”

Predsednik izvršnog odbora OTP banke Predrag Mihajlović kaže da je jedan zajednički imenilac svih integracija veliki rad, posao i stres kroz koji zaposleni u bankama prolaze u tim procesima.

“Mi u OTP grupi smo shvatili da je jedini način da ostvarimo nivo profitabilnosti koji želimo taj da budemo među prve tri-četiri banke, da imamo veličinu aktive i kapitala da bismo to postigli. Pri svakoj integraciji imate zaposlene jedne, druge, pa i treće banke kojima je cilj da integracija bude uspešna”, istakao je Mihajlović na Kopaonik Biznis forumu na panelu pod nazivom “Bankarski sektor – da li je konsolidacija završena?”.

Dodao je da svaka integracija treba da se odradi tako da klijenti to ne osete. Međutim, kako je naglasio, to je neizbežno, počev od, recimo, promene broja računa. “Ali taj deo ne može da se promeni, to je najosetljiviji deo”, naveo je i rekao da je jasna svrha konsolidacije ako se u obzir uzme činjenica da vodećih 10 banaka kontroliše preko 90 odsto profita.

Izvršni direktor NLB grupe Blaž Brodnjak smatra da konsolidacija u ovom sektoru nije ni blizu kraja.

“Očekujem da će se to ubrzati u narednim godinama, ali očekujem i da mali igrači neće moći da prate velike”, istakao je on dodavši da smatra da će sadašnja kriza u svetu naterati i neke velike igrače “da se zamisle”.

“Verujem da će doći do velikog strateškog razmišljanja, to znači da bi možda veliki igrači mogli da se povuku iz, za njih, malog regiona.”

Brodnjak je istakao da je Srbija u stanju da privuče veliki obim stranih investicija budući da raste najbrže u regionu, te da smatra da će u našoj zemlji biti najveća konkurencija.

“Ako se povuče neko od velikih, tu će biti četvoto-petoro ostalih koji će se ‘potući’ za taj deo”, dodao je on.

Sa druge strane, predsednik izvršnog odbora Unikredit banke Nikola Vuletić smatra da je, kada je preuzimanje u pitanju, sve na stolu.

“Ne bih rekao da su samo regionalni igrači tu, već i veliki. Konsolidacija je danas donela jednu novu konkurenciju, a od toga će najviše koristi imati klijenti. 90 odsto banaka danas investira u digitalnu agentu, a ovih 10 odsto su oni koji to ne mogu da priušte. Digitalizacija nije cilj sama po sebi, nego ona treba da omogući bankama da budu zanimljivije i ponude nove stvari svojim klijentima”, istakao je Vuletić.

Član izvršnog odbora Eurobank Direktna Milan Vićentić je istakao da je konsolidacija neophodna jer na ovom tržištu nije postojala diverzifikacija.

“Nemate, recimo, banke koje se bave poljoprivredom. Bilo ih je, ali su prodale svoja portfolija”, dodao je Vićentić.

On je naveo i da će sredinom 2023, po računici njegove banke, postojati tržište sa nekih osam banaka sa određenom kritičnom bilansnom sumom.

“Konsolidacija će doneti samo boljitak za klijente jer banke mogu da na svaki novi trend i zahtev klijenata brže da odgovore, jer su konsolidacijom nadomestile neke svoje operativne nedostatke”, naveo je Vićentić.

Član izvršnog odbora banke Intesa Predrag Milenović rekao je da njegova banka nije učestvovala u konsolidaciji, ali da pomno prati sva dešavanja u sektoru.

“Konsolidacija je aktuelna u svim sektorima, bankarski možda čak i zaostaje”, rekao je Milenović istakavši da će trend konsolidacije tek biti aktuelan.

Tags
Back to top button