Lučić: U narednih 10 godina tek dolazi vreme digitalnih bogataša – Bankar.rs
INTERVJUISLIDERSVE VESTI

Lučić: U narednih 10 godina tek dolazi vreme digitalnih bogataša

Osnova budućeg digitalnog razvoja biće optika do korisnika i 5G. Mi smo sami finansirali taj deo optičke infrastrukture i preko milion potencijalnih korisnika smo pokrili i preko milion domaćinstava može da koristi usluge optičkog interneta. Veliku i bitnu stvar smo uradili za našu zemlju što, osim što taj dio optičke infrastrukture koristimo u naše svrhe, rentiramo i drugim operaterima, kazao je izvršni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić, na pandel diskusiji “Powering digital economy” u okviru Kopaonikm biznis foruma.

Telekom operateri su, kazao je Lučić, došli u situaciju da moraju da “mole Amazon da im subvencioniše izgradnju infrastrukture” i to govori o tome da operateri moraju da promene strategiju, što po njegovim rečima, nije komplikovano.

“Telekomunikacioni operateri investiraju više nego baš ti veliki internet igraci. Operateri su bili zarobljeni fokusom na korisnika a nisu shvatili globalnost interneta. Neki servis koji im ponude preko interneta mogu da ponude bilo kome. Zato je Telekom napravio novu strategiju koja je delom strategija klasičnog teleoperatera a delom strategija kompanija poput Netfliksa i Fejsbuka gde smo posebno odvojili deo koji će se baviti kontentom i razvojem digitalnih servisa nevezan za telekom probajući da se uzme deo prihoida od toga. Sve iz razloga jer će jedini prihod od klasičnih telekomunikacionih usluga u budućnosti biti internet konektivnost”, kazao je Lučić.

Strategija Telekoma Srbija je, dodaje Lučić, da su pre ulaska u digitalne i kontent priče, morali obezbediti prediktivan profit te da su to uradili sa akvizicijama, izgradnjom i brojem korisnika koji raste.

“Treba vremena da se napravi profit od kontenta i digitalnih servisa ali mi ćemo i od klasičnih servisa imati prihod u narednih 15 godina. To nam daje osnovu da razvijamo ove dve grupe – kontent i digital. Tu ne mislim samo na gejming i aplikacije več i rešenja za mala i srednja preduzeća kao što su klaud, elektronska faktura elektronska fiskalna kasa”, kazao je Lučić

Kada su u pitanu digitalni servisi ne sme se razmišljati lokalno i dve su različite strategije za digitalne servise i kontent.

“Zato smo pokrenuli Venture Capital fond kako bi razvijali digitalne servise za naše potrebe a pre svega bili fokusirani na to da je svet jedna internet ulica i da možemo bilo kome to da prodamo. Što se tiče kontenta strategija nam je obrnuta. U bici sa velikim igračima je bitno da budete vlasnici lokalnog kontekta. Zato ulažemo u produkciju filmova i serija, lokanoog sportskog sadržaja kako bi bili najveća domaća i regionalna produkcija”, kazao je Lučić.

Internet će, navodi Lučić omogućiti malim zemljama da budu velike. Digitalni eldorado tek dolazi.

“Koliko god smo zaprepašćeni velikim kompanijama kao što je Fejsbuk sledećih 10 godina tek dolazi vreme dogitalnih bogataša. Efekti Ventura Capital Fonda za finansiranje startapa u početnoj fazi kojim želimo da pomognemo da što više mladih ljudi napravi biznis i da ih posle povežemo sa večim fondovima koji bi ih preuzeli u daljoj fazi a koji je Telekom prvi pokrenuo, će se tek kasnije videti”, zaključio je Lučić.

Tags
Back to top button