Cena gasa u Nemačkoj na istorijskom maksimumu: “Panična reakcija” – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Cena gasa u Nemačkoj na istorijskom maksimumu: “Panična reakcija”

Veleprodajne cene gasa u Nemačkoj su u ponedeljak drastično skočile za svega nekoliko sati.

Stručnjaci objašnjavaju da je razlog do sada nezabeleženog poskupljenja gasa – panika zbog rata u Ukrajini i strah da će Rusija prestati da isporučuje gas.

U ponedeljak oko 9 i 30 sati cena gasa za isporuku narednog dana skočila je na oko 335 evra po megavat-satu, rekao je za DPA Fabijan Huneke, stručnjak za tržište energenata iz konsultantske kuće Enerdži brejnpul (Energy Brainpool).

U osam sati je cena gasa još bila 220 evra, a oko 10 i 30 se ponovo kretala oko 300 evra. Poređenja radi, 16. februara, oko nedelju dana pre ruskog napada na Ukrajinu, prirodni gas za isporuku sledećeg dana je koštao oko 69 evra po megavat-satu.

Na tržištu vlada panika zbog straha od prekida u snabdevanju, rekao je Huneke za agenciju DPA. Strahuje se da zbog rata može da dođe do tehničkog prekida transporta gasovoda kroz Ukrajinu i da će Rusija prestati da isporučuje gas. Takođe, postoji strahovanje da će zemlje uvoznice prestati da kupuju gas iz Rusije.

Međutim, Huneke pretpostavlja da cene mogu da se normalizuju ako ukrajinski operateri gasnih mreža ili ruska vlada nagoveste da rat neće da pogodi gasnu infrastrukturu.

Stručnjak za tržište gasa Hajko Loman iz energetske informativne službe Energejt (Energate) opisao je skok cena kao “čistu paničnu reakciju”.

“To nema nikakve veze sa stvarnim tokovima gasa, već se zasniva isključivo na strahovima da će isporuke iz Rusije potpuno da stanu”, rekao je Loman agenciji DPA.

Sajtovi koji prate isporuku su u ponedeljak ujutru zabeležili konstantno visok protok gasa ka Evropi, preko gasovoda Severni tok i preko jednog punkta na ukrajinsko-slovačkoj granici. I Markus Barela iz konsultantske kuće Frst enerdži (First Energy) je govorio o “paničnoj situaciji”. Cene su zaista na istorijskom maksimumu, rekao je Barela.

Takođe, cene isporuke gasa za narednih nekoliko kvartala su drastično porasle, a Barela očekuje “ogromne posledice”. Pojedina preduzeća već sada ne mogu da kupuju gas, ili ga jedva nekako kupuju, pošto su mnogi dobavljači obustavili prodaju.

Tags
Back to top button