Sve više kompanija zaobilazi Rusiju: Majkrosoft suspendovao prodaju proizvoda i usluga, Pejpal se ugasio – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Sve više kompanija zaobilazi Rusiju: Majkrosoft suspendovao prodaju proizvoda i usluga, Pejpal se ugasio

Korporacija Majkrosoft je saopštila da obustavlja nove prodaje svojih proizvoda i usluga u Rusiji.

Američki tehnološki gigant je još jedan u nizu zapadnih kompanija koje su se distancirale od Moskve nakon napada na Ukrajinu, prenosi Rojters i dodaje da su veze sa Rusijom, pored ostalih, prekinuli Epl, Najki, Del Tehnolodžiz posle uvođenja zapadnih sankcija.

Osim novih prodaja, Majkrosoft je obustavio mnoge aspekte svog poslovanja u Rusiji u skladu sa vladinim sankcijama, rekao je predsednik kompanije Bred Smit.

Japanski proizvođač elektronike Panasonik odlučio je da prekine isporuke proizvoda u Rusiju, objavila je ta kompanija.

Takođe kompanijama koje bojkotuju Rusiju pridružio se i Panasonik koji je odlučio da prekine isporuke proivoda ka Rusiji, a kako piše u saopštenju one su obustavljene zbog ekonomskih i logističkih problema, prenosi Tass.

Epl je u utorak objavio da je prekinuo celokupnu prodaju njegovih proizvoda u Rusiji, a Del je sličan potez učino prošle nedelje.

Tehnološke kompanije su takođe poslednjih dana krenule sa ograničavanjem ruskih državnih medija na njihovim platformama, uključujući Rašu tudej (RT) i Sputnjik, kao odgovor na zahteve vlada i pozive da se spreči širenje, kako navode, ruske propagande.

Vlasnik Fejsbuka, kompanija Meta Platforms, Alfabetov Gugl i Jutjub takođe su preduzeli mere ograničavanja ruskih državnih medija da zarađuju od reklama na njihovim platformama, dodaje britanska agencija.

Američka kompanija za plaćanje i trensfer novca PejPal (PayPal) suspendovala je danas pružanje svojih usluga u Rusiji navodeći kao razlog “trenutne okolnosti” i tako se pridružila mnogim finansijskim i tehnološkim kompanijama u obustavljanju operacija nakon izbijanja sukoba u Ukrajini.

“U trenutnim okolnostima, suspendujemo PejPal usluge u Rusiji”, potvrdio je predsednik i izvršni direktor kompanije Dan Šulman u saopštenju, preneo je Rojters.

Šulman je poručio da kompanija “stoji uz međunarodnu zajednicu u osudi nasilne vojne agresije Rusije u Ukrajini”.

PejPal, koji je korisnicima u Rusiji pružao samo usluge za prekogranične transakcije, prestao je još u sredu da prihvata nove korisnike u Rusiji.

Zvaničnici ukrajinske vlade su pozivali PejPal da napusti Rusiju i pomogne im u prikupljanju donacija.

 

 

Tags
Back to top button