Svetska banka će hitno odobriti 460 miliona evra za Ukrajinu – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Svetska banka će hitno odobriti 460 miliona evra za Ukrajinu

Svetska banka je povećala iznos hitnog gotovinskog zajma za Ukrajinu na 460 miliona evra (509 miliona dolara) uz doprinose Švedske i Holandije.

Odluku treba danas da odobri bord direktora te međunarodne finansijske institucije, javlja Rojters pozivajući se na dva izvora upoznata sa transakcijom.

Ukrajinska vlada bi mogla da dobije sredstva iz zajma odmah nakon odobrenja odbora, ili najkasnije početkom sledeće nedelje, rekao je jedan od izvora britanske agencije. Isplata, organizovana neoubičanjeno brzo za tog razvojnog zajmodavca, obezbedila bi Ukrajini očajnički potreban novac za finansiranje vladinih aktivnosti u borbi protiv ruske invazije, tokom koje je ubijeno više hiljada ljudi u razornim bombardovanjima urbanih centara, navodi Rojters.

Holandija će dati garancije za povećanje kredita za 95 miliona evra, dok će Švedska garantovati dodatna sredstva od 50 miliona evra, dodaje se u informaciji.

Garancije dve zemlje omogućiće Svetskoj banci da ukupan iznos zajma podigne na 460 miliona evra u odnosu na prethodno najavljenih 315 miliona.

Jedan od izvora upoznatih sa planom rekao je da će se zajam smatrati odobrenim ako do ponedeljka ne budu uloženi prigovori, napominjući da bi izvršni direktor Rusije mogao da se usprotiivi i da zatraži sastanak odbora da razmotri plan, što isplatu može da odloži za dan ili dva.

Tags
Back to top button