Hrvati iz jedne banke podigli više od 200 miliona evra za dva dana – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Hrvati iz jedne banke podigli više od 200 miliona evra za dva dana

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je da su građani u toj zemlji podigli više od 200 miliona evra iz Sberbanke u roku od dva dana.

Do toga je došlo nakon upozorenja Evropske centralne banke da će podružnice ruske banke u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji verovatno propasti. Povod za alarmantno upozorenje ECB-a bio je ogroman odliv depozita klijenata Sberbanke nakon uvođenja zapadnih sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu, koji je ugrozio likvidnost i doveo u pitanje izmirivanje njenih dugova podružnica u pomenutim zemljama.

Vujčić je, gostujući na jednoj hrvatskoj televiziji, rekao da situacija potpuno smirila nakon što je Hrvatska poštanska banka pristala da kupi Sberbanku Hrvatska, prenosi portal Indeks.

On je odbacio komentare da se radi o nacionalizaciji Sberbanke, navodeći da se radi o drugom postupku, pravnom, a ne tržišnom.

Na pitanje kako će se ta akvizicija odraziti na proces uvođenja evra u Hrvatsku, Vujčić je odgovorio da su pripreme za evro izuzetno zahtevne, pa će spajanje ovih banaka biti u potpunosti sprovedeno nakon zvaničnog uvođenja zajedničke valute Evrozone.

Tags
Back to top button