Još tri kompanije zaobilaze Rusiju u svom poslovanju: Prekidaju poslovanje, obustavljaju isporuke i prodaju – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Još tri kompanije zaobilaze Rusiju u svom poslovanju: Prekidaju poslovanje, obustavljaju isporuke i prodaju

Uvođenje ekonomskih sankcija Rusiji usled izbijanja sukoba sa Ukrajinom se nastavlja. Prethodnih dana pored država i mnoge kompanije su odlučile da prekinu poslovanje i partnerstvo sa Rusijom. Lista kompanija koje su sankcionisale Rusiju nastavila je da se produžava.

Među prvim kompanijama koje su uvele sankcije bile su Fejsbuk i Tviter, ali ubrzo nakon toga sankcijama su se pridružili i Jutjub, Dizni, Šel, Britiš Petroleum, norveški Ekvinor, francuski Total Enerdžis, Volvo, Dženeral Motors i drugi ocenjujući poteze Rusije “neprihvatljivim”, prenosi Blic.

Pored ovih kompanija to je uradio i Boing, koji je obustavio isporuku delova Rusiji, zatim Epl koji je stopirao prodaju svojih proizvoda u Rusiji, kao i kompanija Amerikan Ekspres koja se odlučila na sankcije prema Rusiji, što podrazumeva prekid poslovanja sa ruskim bankama.

Američki proizvođač aviona “Boing” saopštio je da obustavlja isporuku rezervnih delova i tehničku podršku ruskim avio-kompanijama, jer su se negativne posledice sankcija uvedenih Rusiji zbog napada na Ukrajinu, prelile i na svetsku avio-industriju.

Takva odluka “Boinga” je usledila jer se proizvođači aviona i motora, zakupci i kompanije zadužene za održavanje, popravke i remont, suočavaju da poteškoćama u poslovanju sa ruskim klijentima usled niza zabrana koje su uvele EU i SAD, prenosi agencija Rojters.

Postoje i potencijalne poteškoće u plaćanju nakon što je nekim ruskim bankama zabranjen pristup međunarodnom platnom sistemu SWIFT.

Tehnološki gigant Epl je stopirao prodaju svih svojih proizvoda u Rusiji, objavila je kompanija.

Epl je takođe ograničio svoj sistem plaćanja, Epl Pej i druge usluge, uključujući praćenje saobraćaja uživo, navodi Rojters.

Ukrajinski servis BBC-ja izveštava da su potrošači u Rusiji koji pokušavaju kupiti Ajfon, Epl Woč ili MekBuk na veb stranici kompanije dočekani porukom da je isporuka robe nemoguća.

Eplov potez usledio je nakon što je potpredsednik ukrajinske vlade Mihail Fedorov ranije ove sedmice otkrio da je poslao pismo predsedniku kompanije Timu Cooku tražeći da Epl bude blokiran u Rusiji.

Kompanija Amerikan Expres je odlučila da sankcioniše Rusiju zbog njene agresije na Ukrajinu. To podrazumeva prekid poslovanja s ruskim bankama.

“Od početka krize pratimo američke i međunarodne sankcije, što je rezultiralo prekidom veza sa sankcionisanim partnerskim bankama u Rusiji. Nastavićemo da uvažavamo sva relevantna pravna pravila kako se situacija bude razvijala”, izjavio je direktor Amerikan Expresa Stephen Squeri za poslovni portal Yahoo Finance.

Ranije su poslovanje prekinuli Masterkard, Visa i Blek Rok. Ovakva odluka je usledila nakon što je je Zapad odlučio da pojedine ruske banke isključi iz SWIFT-a. Odluka Amerikan Expresa je jedna u nizu koja će dodatno pogoditi ekonomiju Rusije.

Neki očekuju da će sve oštrije sankcije uzrokovati ekonomski kolaps ove države.

 

 

Tags
Back to top button