NLB preuzima Sberbanku u Sloveniji, “ASA” u BiH! Banka je prodata i u Hrvatskoj, Rusi za danas najavili povlačenje sa evropskog tržišta – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

NLB preuzima Sberbanku u Sloveniji, “ASA” u BiH! Banka je prodata i u Hrvatskoj, Rusi za danas najavili povlačenje sa evropskog tržišta

Najveća banka u Sloveniji, NLB , preuzima slovenačku kćerku ruske Sberbanke. ASA Banka preuzela je Sberbank BH u Federaciji BiH, a ruska banka za danas je najavila povlačenje sa evropskog tržišta.

Centralna banka Slovenije je saopštila da će taj potez sačuvati finansijsku stabilnost u zemlji nakon što su banke u ruskom vlasništvu izgubile poverenje klijenata zbog zapadnih sankcije prema Rusiji, izveštava agencija STA.

Postojale su dve opcije za rešavanje situacije sa slovenačkom Sberbankom – ili da ona prestane sa radom i da štediše dobijaju obeštećenje u skladu sa pravilima garantne šeme, ili da dobije novog vlasnika”, navela je centralna banka u saopštenju objavljenom kasno u utorak. Cena transakcije nije otkrivena.

Ova prodaja znači da će ekspoziture Sberbanke biti ponovo otvorene u sredu, nakon dva dana zatvaranja i ograničenja transakcija za klijente. Svi klijenti Sberbanke će, dodala je centralna banka, od srede koristiti bankarske usluge nesmetano.

Predsednik NLB banke Blaž Brodnjak je u saopštenju potvrdio da je NLB stekla vlasnički kapital Sberbanke, kao i svu njenu imovinu, obaveze i klijente.

“Ovo je brzo i efikasno rešenje za sve klijente koji su se iznenada našli u teškoj situaciji”, rekao je on. Slovenačka Sberbanka je bila jedina banka u ruskom vlasništvu u Sloveniji.

Centralna banka Slovenije saopšila je da je isključila slovensku jedinicu ruske Sberbanke iz sistema bruto poravnanja u stvarnom vremenu TARGET2. Isključila je i iz BIPS platnog sistema za domaće i trenutne kreditne transfere.

“Pozivamo sve korisnike koji imaju otvoren račun u navedenoj banci, a nemaju drugi aktivni račun da otvore novi račun u drugoj banci”, napominje centralna banka.

ASA Banka preuzela je Sberbank BH u Federaciji BiH.

To je sinoć zvanično saopštio direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić.

“Nakon objave sankcija, Agencija za bankarstvo FBiH je preduzela aktivnosti predviđenim zakonom. Zaključno s 1. martom 2022. godine finaliziran je model za trajno pitanje poslovanja Sberbanke BH sa Sberbank Europe AG na domaće društvo ASA Finance dd Sarajevo”, kazao je.

Prethodno je, podsetimo, Zber banku u Srbiji u potpunosti preuzela domaća AIK banka, što ide u prilog sigurnosti Zber banke u Srbiji, ali i sigurnosti depozita u njoj.

Nova vest stiže i iz Hrvatske. Hrvatska poštanska banka HPB preuzima Sberbanku u Hrvatskoj, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković je rekao da nema potrebe da se podižu sredstva sa banke jer je ona od danas deo grupacije HPB-a.

“Sinoć je donešena odluka o sanaciji. Likvidacija bi finansijski bila loša za štediše i za samu banku, ali i naš finansijski sistem”, rekao je Plenković novinarima.

Ruska “Sberbanka” najavila je danas odlazak sa evropskog tržišta.

“U aktuelnoj situaciji, Sberbanka je odlučila da napusti evropsko tržište”, navodi se u saopštenju najveće ruske banke, a prenosi ruska agencija TASS.

Tags
Back to top button