Vlada RS preuzima Sberbanku: “Nema potrebe da klijenti prave gužvu” – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Vlada RS preuzima Sberbanku: “Nema potrebe da klijenti prave gužvu”

Vlada Republike Srpske uložiće 15 miliona KM u Sberbanku i preuzeti je, saoopšteno je na pres konferenciji koju su u Vladi RS održali predstavnici vlasti.

V. d. zamenika direktora Agencije za bankarstvo RS Srđan Šuput rekao je da će Vlada Republike Srpske stati iza Sberbanke, te da će sutra biti predstavljena određena rešenja.

“Jako je važno da imamo regulatora koji odlučuje sa Vladom, dobili smo i podršku Centralne banke BiH. Agencija za bankarstvo RS ima mehanizme i ona je to uradila. Apelujem na građane da ne paniče, novac postoji, a najvažnije sada je da sačuvamo stabilnost bankarskog sektora“, rekao je Šuput.

Dodao je da je sve urađeno u skladu sa zakonima i da će sutra biti obelodanjene sve odluke, transparentno, prenosi Capital.

Ministar finansija RS Zora Vidović rekla je da je Agencija brzo reagovala i da se pokušava održati finansijski sistem stabilnim.

“Problem je uvezen, nije rezultat rada u RS. Agencija je preuzela šta je trebalo po zakonu, Vlada će stati iza banke, da zaštiti sve klijente, uložiće 15 miliona KM i preuzeće banku, tako da će nova banka biti bez sankcija, nastavićemo da radimo, klijenti nema potrebe da prave gužvu. Nova banka će raditi u skladu sa svim zakonima, biće likvidna, stabilna“, rekla je Vidovićeva i dodala da nema potrebe da građani dižu novac.

Dodala je da će ovim biti održan finansijski sistem stabilnim.

Premijer RS Radovan Višković rekao je da se Vlada ponaša odgovorno, te da je od petka zabranjen rad Sberbanke, a da Agencija ima jedini put a to je da uskrati upravljačka prava vlasnicima.

“Dogovoreno je da preuzme banku Vlada RS sa osnivačkim kapitalom od 15 miliona i nazvaćemo je drugim imenom, dogovorićemo se u naredna 24 sata koje će novo ime da bude“, rekao je Višković i dodao da su depoziti građana oko 500 miliona, privreda oko 250 miliona KM i deo depozita su budžetska sredstva.

Dodao je da nema potrebe da se dižu depoziti, jer, kako je rekao, sve će biti zaštićeno.

“Spašavamo oko 400 zaposlenih u banci, depozite svih klijenata i vrlo brzo ćemo doći u priliku da kažemo da smo u tome uspeli“, rekao je Višković.

Milorad Dodik je rekao da je Vlada RS sada vlasnik banke, te da će menadžment banke nastaviti da radi.

“Ovo je sada banka Republike Srpske i odnos prema njoj je odnos prema Srpskoj. Ponosan sam na reakciju Agencije i ovo je jedna od nauspešnijih banaka. Ono što je Evropska centralna banka uradila je presedan i iz političkih razloga se obračunavaju. Banka u RS nastavlja da radi, i članovi moje porodice imaju ušteđevinu, nećemo je podizati, niko neće ostati bez novca, oni koji ne veruju biće u prilici da vide da smo u pravu“, rekao je Dodik i dodao da nije namera da banka nestane.

Tags
Back to top button