AIK banka stekla uslove za preuzimanje Sberbanke u Srbiji, sigurni depoziti klijenata – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

AIK banka stekla uslove za preuzimanje Sberbanke u Srbiji, sigurni depoziti klijenata

AIK banka je saopštila da je danas dobila saglasnost Narodne banke Srbije i nadležnih regulatornih tela, čime je ispunila sve uslove za preuzimanje Sberbanke u Srbiji.

“Na ovaj način će AIK banka povećati svoje tržišno učešće u Srbiji na devet odsto i sa vrednošću svoje nove bilansne aktive postati jedna od najznačajnijih banaka u Srbiji, a što je još važnije ovim će se dodatno obezbediti sigurnost depozita svih klijenata”, ističe se u saopštenju.

AIK banka, u vlasništvu biznismena Miodraga Kostića, započela je prošle godine proces preuzimanja Sberbanke kojim uvećava svoju klijentsku bazu za više od 180.000 fizčkih i pravnih lica, dok će ukupna aktiva bankarske grupacije porasti za 1,7 milijardi evra.

“Jačanjem tržišne pozicije korak smo bliže ostvarenju našeg strateškog cilja da se pozicioniramo kao jedna od vodećih bankarskih grupa u regionu. Veličina naše aktive povećaće se na gotovo četiri milijarde evra, sa tržišnim udelom od devet odsto, čime će AIK banka, kao okosnica naše bankarske grupe, zauzeti šesto mesto na bankarskom tržištu Srbije”, istakla je predsednica Izvršnog odbora AIK banke Jelena Galić.

Predsednik Izvršnog odbora Sberbanke Srbija Vladimir Bošković je rekao da je ta banka prošle godine ostvarila najbolji poslovni rezultat, uz značajan rast vrednosti kreditnog portfolija, i rast depozita od 30 odsto.

“U narednom periodu nas očekuje integracija, a uveren sam da ćemo i taj proces veoma brzo i uspešno kompletirati”, kazao je Bošković.

Tags
Back to top button