Finansijska znanja potrebna i dostupna građanima – prva godina programa finansijske edukacije #ErsteZnali – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Finansijska znanja potrebna i dostupna građanima – prva godina programa finansijske edukacije #ErsteZnali

Približno četvrtina ispitanika u Srbiji je svoja finansijska znanja ocenila nedovoljnim u prošlogodišnjem istraživanju Erste Grupe*.

Koliko su našim građanima potrebna i dostupna znanja u oblasti finansija? Zašto je važno da budemo finansijski pismeni? Ova pitanja se povremeno pokreću u našoj javnosti, a neretko i povodom predstojeće Svetske nedelje novca.

Donošenje finansijskih odluka ima veliki uticaj na naš život i sastavni je deo svakodnevice, bez obzira na to gde živimo, koliko godina imamo i čime se bavimo. Sa ciljem da građanima pomogne da finansijske odluke koje donose budu dobre, kao i da razviju odgovoran odnos prema novcu, Erste Banka je pre tačno godinu dana pokrenula #ErsteZnali, sveobuhvatni, besplatni i nekomercijalni program finansijske edukacije.

Početak programa obeležen je pokretanjem platforme ErsteZnali.rs, koja nudi znanja, informacije, korisne savete i zanimljivosti iz različitih oblasti finansija, sa idejom da ih široj javnosti približi na razumljiv način.

Kako postaviti ciljeve štednje i upravljati ličnim budžetom? Koji oblik zaduživanja je najadekvatniji za odreĎenu situaciju? Kakve sve vrste kartica postoje i čemu služe? Šta sve očekuje one koji žele da pokrenu sopstveno preduzeće? Zasad je na platformi objavljeno sedam edukativnih kurseva, koji obrađuju ove i mnoge druge teme, a u njihovoj izradi volonterski učestvuje 25 eksperata iz različitih sektora banke.

ErsteZnali.rs je u proteklih godinu dana zabeležila 150.000 jedinstvenih poseta, dok su onlajn testovi finansijskih znanja urađeni više od 11 hiljada puta.

„Finansijska pismenost je veoma važna jer doprinosi prosperitetu čitavog društva, ekonomskom rastu i manjem riziku od siromaštva, kao i društvenoj inkluziji i stabilnosti. Naše dosadašnje iskustvo i veoma pozitivne reakcije na program #ErsteZnali su nas uverili u ono od čega smo pošli pre godinu dana – da građani Srbije imaju potrebu za finansijskim znanjima i smatraju ih značajnim“, ističe Marija Mutić, koordinatorka programa #ErsteZnali.

„Građanima želimo da pomognemo da bolje razumeju finansijske proizvode, kao i kako mogu da ih upotrebe na najbolji način i donesu odgovorne finansijske odluke“, naglašava ona.

Edukacija nije samo u virtuelnom svetu

Finansijska edukacija se ne odvija samo na internetu. Erste Banka započela je i ciklus radionica „Sedam koraka dobrih finansija“, koje organizuje širom Srbije, i na kojim je u proteklih godinu dana 360 građana poboljšalo svoja finansijska znanja.

„U okviru radionica, naši stručnjaci razgovaraju sa građanima i dele im korisne savete i preporuke o vođenju ličnog budžeta i upravljanju finansijama, zajednički dolazeći do najboljih rešenja. U pripremu radionica uključeno je 20 stručnjaka banke, koji su do sada uložili 500 sati volonterskog rada u ovaj segment edukacije“, objašnjava Mutić.

U program edukacije uključeni su i najmlađi – objavljena je knjiga „Čuvari zmajevog blaga“, koja na interaktivan i zabavan način decu uvodi u svet finansija i uči ih odgovornom odnosu prema novcu od najranijih dana. Autorka knjige je Dragica Mujković, a izdao ju je „Kreativni centar“, uz podršku Erste Banke.

„Pored edukativnih radionica, u ovoj godini ćemo raditi i na razvoju i postavljanju sveobuhvatnog programa finansijske pismenosti za decu, kao i daljem inoviranju platforme ErsteZnali.rs i mnogim drugim aspektima programa. Proširićemo i tim kolega koje volonterski učestvuju i dele znanja“, zaključuje Mutić.

Svi oni koji žele da unaprede svoja finansijska znanja, kao i da saznaju koje naredne aktivnosti su u planu u okviru programa #Erste Znali, mogu pratiti sajt ErsteZnali.rs i profile Erste Banke na društvenim mrežama.

 *Podatak iz studije o štednim navikama građana Srbije, koju za Erste Grupu sprovodi agencija za tržišna istraživanja IMAS International

Tags
Back to top button