Srbija sprema hitne mere zbog krize u Ukrajini – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Srbija sprema hitne mere zbog krize u Ukrajini

Privredna komora Srbije formiraće specijalizovani krizni tim i otvoriti krizni kol centar.

Cilj ove mere je hitno rešavanje problema privrednika i ekonomskih posledica, uzrokovanih krizom u Ukrajini, najavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Čadež je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je pozvao predstavnike privrede i kompanija da u ponedeljak, 28. februara, razgovaraju o trenutnoj situaciji i onome što možemo da uradimo – da napravimo zajednički krizni štab, zajednički tim koji će pratiti predstojeće događaje i pomoći kompanijama koje moraju da kupe, plate, izvezu ili uvezu robu iz regiona obuhvaćenog krizom, ali i svima drugima na koje će se ta kriza odraziti.

“Večerašnje obraćanje pred više od 250 lidera srpskog preduzetništva čini me odgovornim da asocijacija srpske privrede bude od pomoći, ne samo vama koji izvozite na tržište Ukrajine, nego i ostalim kompanijama koje neće biti pošteđene uticaja ove krize, kako direktnih tako i indirektnih – ekonomskih implikacija koje će tek doći. O tome svedoče cene energenata koje su samo tokom današnjeg dana porasle više od 40 odsto i otvaranje mnogih drugih pitanja o poslovanju”, rekao je juče predsednik PKS.

“Sa predstavnicima privrednih komora Austrije, Nemačke, Luksemburga, predsednikom Evrokomore danas smo dogovorili održavanje kriznih telefonskih razgovora svakog jutra kako bismo najefikasnije nalazili rešenja za podršku našim kompanijama”, istakao je Čadež.

Tags
Back to top button