Suosnivač Huobija izneo pesimističnu prognozu za bitkoin – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Suosnivač Huobija izneo pesimističnu prognozu za bitkoin

Prema suosnivaču Huobija, jedne od najvećih svetskih berzi za kriptovalute, bitkoin možda neće biti u optimističnoj seriji do kraja 2024. godine, ili početka 2025., ako su prošli ciklusi cena bilo kakav pokazatelj.

Du Jun je za CNBC rekao da su tržišta bitkoina usko povezana s procesom koji se naziva prepolovljenje (halving), a koji se događa svakih nekoliko godina, prenosi Seebiz.

To se odnosi na takozvane rudare na bitkoin mreži, koji pokreću moćni specijalizovani računari za rešavanje složenih matematičkih zagonetki za proveru transakcija na samoj mreži. Rudari su kao rezultat nagrađeni u bitkoinima.

Prepolovljenje je upisano u temeljni kod bitcoina i prepolovljuje nagradu koju takozvani rudari dobijaju za proveru valjanosti transakcija na mreži. Javlja se otprilike svake četiri godine.

Poslednje prepolovljenje dogodilo se u maju 2020., a 2021. bitkoin je bio na vrhuncu svih vremena iznad 68.000 dolara. Slična se pojava dogodila kada se prepolovio 2016. Sledeće godine bitkoin je dosegao ono što je tada bio rekord.

Stvarno je teško tačno predvideti jer postoji toliko mnogo drugih činioca koji također mogu uticati na tržište — poput geopolitičkih pitanja, uključujući rat, ili nedavni Covid…

Nakon oba ta vrhunca, bitkoin je pao. Trenutno je bitcoin gotovo 40 odsto niži od svog rekordnog maksimuma u novembru, iako je još uvek ispod nekih od najnižih vrednosti zabeleženih u januaru. Sledeći događaj prepolovljenja trebao bi se održati 2024.

– Ako se ovaj krug nastavi, sada smo u ranoj fazi medveđeg tržišta, rekao je Du, prema CNBC prevodu njegovih komentara na mandarinskom.

“Sledeći ovaj ciklus, tek od kraja 2024. do početka 2025. možemo dočekati sledeće bikovsko tržište bitcoina, zaključio je.

Tags
Back to top button