FBI formira novu jedinicu zbog kriptovaluta – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

FBI formira novu jedinicu zbog kriptovaluta

Nakon porasta kriminala sa kriptovalutama i ransomver napada, američki Federalni istražni biro (FBI) je otkrio svoje planove da pokrene novu jedinicu.

Jedinica će biti posvećena zaustavljanju sajberkriminalaca koji zloupotrebljavaju digitalne valute i nove tehnologije.

Na ovogodišnjoj Minhenskoj konferenciji o sajberbezbednosti, zamenica državnog tužioca u SAD Liza Monako najavila je formiranje jedinice za korišćenje virtuelne imovine (VAXU). Monako tvrdi da će se time sprečiti prevare i pretnje koje zloupotrebljavaju inovacije, prenose podgoričke Vijesti.

VAXU tim će okupiti stručnjake za kriptovalute, analizu blokčejna i zaplenu virtuelne imovine pod jednim krovom kako bi sproveli istragu i obučili članove FBI-ja kako da se nose sa ovim rastućim pretnjama.

Jedinica VAXU će biti deo odeljenja Ministarstva pravde. Krajem prošle godine je osnovan i tim za sprovođenje zakona vezanih za kriptovalute (NCET).

Kenet Polit, pomoćnik državnog tužioca iz Odeljenja za krivična dela Ministarstva pravde SAD, pružio je dalji uvid u saopštenju za javnost zašto je NCET stvoren.

“Uz ubrzan razvoj digitalne imovine i tehnologije, primetili smo porast zloupotrebe ovih inovacija od strane sajberkriminalaca. Oni nezakonito sprovode i podstiču sajbernapade, ransomvere i šeme iznude. NCET će služiti kao centralna tačka za napore odeljenja da se uhvati u koštac sa rastom kriminala koji uključuje ove tehnologije“, istakao je Polit.

Tags
Back to top button