Zaposliće 1.000 radnika: Maloprodajni lanac otvara 20 objekata i logistički centar – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Zaposliće 1.000 radnika: Maloprodajni lanac otvara 20 objekata i logistički centar

Lidl planira da otvori 20-ak objekata širom Crne Gore i da zaposli oko hiljadu radnika, saopštio je crnogorski ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Milatović je u emisiji Okvir na TVCG kazao da je Vlada oformila operativni tim u okviru Agencije za investicije, koji se u prethodnih nekoliko meseci dva puta sastao sa predstavnicima borda Lidla.

Tim ima zadatak da pripremi i usaglasi uslove za ulazak te kompanije na tržište Crne Gore, prenosi portal RTCG.

“Predstavnici Vlade imali su sastanke sa predstavnicima Lidla i njihov plan je da zaposle hiljadu naših radnika i otvore 20 objekata. Takođe će praviti i logistički centar u Podgorici. To se neće desiti odmah, to je proces. Očekujemo da se ti planovi realizuju naredne i 2024. godine”, rekao je Milatović.

Ekonomisti i preduzetnici smatraju da će dolazak tako velike kompanije donijeti dosta pozitivnog, ali i negativnog.

Preduzetnik i član Građanskog pokreta URA, Goran Đurović, podsetio je da Lidl postoji od 1930. godine i da je to kompanija sa velikom tradicijom, prenosi agencija Mina.

“Za 100 godina postojanja u jednoj Nemačkoj, ta kompanija je akumulirala značajno znanje u ovim poslovima, iskustvo i profit i to nije isto kao naši lanci. To je kompanija čiji je promet 100 miliona evra. Mi se ne možemo takmičiti sa njom”, kazao je Đurović.

Pozitivno je, prema njegovim rečima, to što će kompanija donijeti konkurentne cene, nove proizvode i takmičenje, a negativno to što će se to odraziti na promet crnogorskih lanaca.

Đurović je dodao da država treba da čuva crnogorske kompanije i ulaže kako bi bile konkurentnije.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun smatra da će dolazak kompanije Lidl napraviti promene na tržištu i da će crnogorski trgovački lanci morati da se prilagode. Nije, kako kaže, strašno i ako se neki ugase, jer to je deo tržišne utakmice.

On je ocenio da je uključivanje crnogorskih proizvoda neophodno.

Ekonomista Aleksandar Damjanović kazao je da treba učiniti sve da u takvim lancima bude što više crnogorskih proizvoda.

“Da bude što više poslovnih partnera, pre svega iz oblasti poljoprivrede i da uradimo ono što nikako ne uspevamo da uvežemo trgovinu, turizam i poljoprivredu. Plantaže su ogroman resurs koji bi valjalo iskoristiti. Dolazak tako velikog lanca biće problem za naše, ali neka se prilagođavaju”, rekao je Damjanović.

Tags
Back to top button