Visina plate uslov za 20.000 evra za stan – Tačno u dinar se zna koliko supružnici mogu najviše da zarađuju – Bankar.rs
KreditiSLIDERSVE VESTI

Visina plate uslov za 20.000 evra za stan – Tačno u dinar se zna koliko supružnici mogu najviše da zarađuju

Do subvencije od 20.000 evra za kupovinu stana moguće je samo ukoliko majke zajedno sa partnerom prihoduju manje od 138.272 dinara mesečno. Ovo je inače, jedan od ključnih uslova na putu do državne pomoći u kupovini nekretnine.

Praktično, limit su dve prosečne plate na dan podonošenja zahteva, što znači da pomenuti iznos može da bude i veći za recimo nekoliko meseci.

Vlada je praktično usvojila sve uslove koje moraju da ispune porodice koji žele da reše stambeno pitanje. Jedan od uslova je da su dobili dete posle 01. januara 2022. godine, kao i da se zahtev za subvenciju podnese u roku od godinu dana od dana rođenja deteta.

Uslov je i da majka prvi put stiče u svojinu nepokretnost na teritoriji Srbije.

Dakle, svaka mama, koja je dobila dete od početka 2022. godine i odluči se za kupovinu stana ili gradnju kuće, ako nema nekretninu, dobiće od države 20 odsto sredstava. Maksimalna subvencija je 20.000 evra, a majke koje grade kuću u 19 devastiranih opština mogu da računaju da će im država “pokriti” – 50 odsto vrednosti radova, prenosi Blic.

Prema stepenu razvijenosti devastirana područja čine 19 jedinica lokalne samouprave čiji je stepen razvijenosti ispod 50% republičkog proseka, i to: Babušnica, Bela Palanka, Bojnik, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Golubac, Žitorađa, Kuršumlija, Lebane, Mali Zvornik, Medveđa, Merošina, Preševo, Prijepolje, Svrljig, Surdulica, Trgovište i Tutin.

Oni koji se odluče za izgradnju kuće u ostalim opštinama, koje nisu u okviru devastiranih i nerazvijenih opština, mogu da računaju da 20 odsto sredstava u odnosu na vrednost radova na izgradnji kuće. Praktično, ako je u pitanju vrednost od 100.000 evra, moguće je računati na 20.000 evra od države, a ako je u pitanju kuća od 50.000 evra moguće je računati na 10.000 evra subvencije od države.

Novac je inače moguće ostvariti ne samo za kupovinu stana ili kuće, već i za izgradnju, ali i kao učešće u stambenom kreditu.

Pored dokaza koji se pribavljaju po službenoj dužnosti, podnosilac zahteva dostavlja ni niz drugih dokumenata.

Među njima je dokaz dokaz o bračnoj ili vanbračnoj zajednici ali i još 13 dokumenata.

Tags
Back to top button