Telekom Srpske najvrednija kompanija u Bosni i Hercegovini – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Telekom Srpske najvrednija kompanija u Bosni i Hercegovini

BH Telecom godina je bio najvrednija kompanija u Bosni i Hercegovini. No, to se promenilo kada ga je prestigao Telekom Srpske (Mtel), izveštava BiznisInfo.

Deonice oba telekoma u poslednje vreme su u porastu. No, znatno brže rastu deonice Mtela.

Na Banjalučkoj berzi deonica Telekoma Srpske je dostigla vrednost od 1,60 KM, čime je tržišna kapitalizacija (vrednost) firme narasla na 786 miliona KM. Kompanija ima 491.383.755 deonica.

Poređenja radi, prošle godine u ovo vreme jedna deonica Telekoma Srpske vredila je oko 1 KM, što znači da je ostvaren rast od preko 50 posto u samo godinu dana.

S druge strane, trenutna tržišna vrednost deonice BH Telecoma na Sarajevskoj berzi iznosi 12,23, što čini tržišnu vrednost kompanije od 776 miliona KM. Kapital BH Telecoma podeljen je na 63.457.358 deonica.

Naravno, cene deonica obe kompanije će se menjati i u narednim danima pa je moguće da BH Telecom ponovo nakratko preuzme tron.

No, kada se uzme u obzir trend iz prethodnog perioda, Telekom Srpske ima mnogo veće šanse za dalji rast deonica u bližoj i daljoj budućnosti pa je vjerovatno da će se razlika povećavati u korist ove firme.

U merenju veličine kompanija mora se naglasiti da ovde govorimo o firmama koje su deonička društva, odnosno kojima se trguje na berzi. U BiH ima velikih kompanija (npr. poput Binga) koje su registrovane kao d.o.o. odnosno nisu izlistane na berzi, pa je njihovu tržišnu vrednost nemoguće tačno izračunati.

Mtel rast vrednosti svakako može zahvaliti investicijama i akvizicijama. Pod krovom ove kompanije nalaze se firme poput Logosofta, Telrad neta, Blicneta i Elta Kabela.

Tags
Back to top button