Pred nama je ekonomski turbulentna godina: Ovo su svi faktori koji doprinose nestabilnosti svetskog tržišta – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Pred nama je ekonomski turbulentna godina: Ovo su svi faktori koji doprinose nestabilnosti svetskog tržišta

I dalje beležimo rastuće cene nafte jer mnoge zemlje proizvođači nisu u mogućnosti ispuniti svoje kvote. To znači da sa oporavkom potražnje nakon omikrona možemo očekivati nastavak rasta cena nafte.

Cena Brent nafte trenutno se kreće oko 91,76 dolara po barelu, a cena WTI nafte je 90,35 dolara po barelu.

Zbog inflatornih pritisaka, problema u globalnim lancima snabdevanja, pooštravanja monetarne politike i geopolitičkih problema, svetska tržišta deonica zabeležila su slab početak godine. U nadolazećim mesecima povećanje plata kao i najamnina s obe strane Atlantika moglo bi povećati njihovu već postojeću inflaciju, koja je do sada uveliko proizlazila iz rasta cena energije i neučinkovitih lanaca snabdevanja, piše Seebiz.

Istovremeno bi još trajnija inflacija mogla pooštriti monetarnu politiku. Dugotrajnija inflacija stvorila bi i veći stepen neizvesnosti za ulagače, što bi povećalo broj nestabilnih razdoblja na globalnim berzama ove godine. Izbori za gornji i donji dom američkog zakonodavnog tela doprineće povećanju volatilnosti tržišta ove godine.

Pozitivni faktori koji će uticati na berzu ove godine su nastavak sporijeg ekonomskog rasta, ekspanzivna fiskalna politika, posebno u Sjedinjenim Državama, kapitalna ulaganja i još uvek vrlo podsticajna monetarna politika, koja će se nastaviti i ove godine, uz normalizaciju zdravstvenih uslova. Svi navedeni faktori podržaće i prihode i dobit velikih svetskih kompanija, pri čemu se postavlja pitanje hoće li rast korporativne dobiti ove godine biti veći od rasta američkih kamatnih stopa. Upravo smo usred sezone objavljivanja rezultata najvećih svetskih kompanija za prošli kvartal. U trenutku pisanja ovog članka, 356 kompanija od 500 obuhvaćenih indeksom S&P500 objavilo je svoje poslovne rezultate za četvrto tromesečje prošle godine, pri čemu je agregatno zabeležen rast prihoda od 16 odsto u odnosu na prethodnu godinu i rast dobiti od 27 odsto.

Ove godine će na američka tržišta deonica uticati dva suprotstavljena faktora. Pozitivan pritisak na cene dionica i dalje će biti uzrokovan izrazito negativnom realnom kamatnom stopom. Pogledajmo samo povrat na depozite u američkim bankama i od toga oduzmimo američku inflaciju i dobijemo snažan stvarni negativan povrat na američki novac. Ovaj pravi negativni povrat novca nastaviće imati pozitivne cenovne učinke na cene deonica na američkim berzama ove godine. Gotovo u isto vreme negativne pritiske na cene deonica prouzrokovaće porast kamatnih stopa i prestanak otkupa obveznica od strane američkih Federalnih rezervi. Konkretnije prognoze u vezi s ovim procesom bile su glavni krivac za korekciju početkom ove godine na berzama.

Prinosi na američke 10-godišnje obveznice sada iznose dva posto, dok su 31. decembra 2021. iznosili oko 1,5 odsto. Ne bi bilo iznenađenje da ti prinosi na kraju godine budu oko 3 posto.

Tags
Back to top button