Oko 100 zemalja razmatra uvođenje digitalne valute – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Oko 100 zemalja razmatra uvođenje digitalne valute

Činjenice koje proizilaze iz iskustava sa prvim lansiranim digitalnim valutama centralnih banaka (CBDC) širom sveta ukazuju na to da ne postoji model koji odgovara svima, kaže direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva.

Prema procenama MMF-a, trenutno oko 100 zemalja razmatra projekte CBDC, navodi se u studiji Fonda, u kojoj su izloženi primeri šest zemalja, među kojima su i Kina, Švedska i Bahami, u kojima je digitalni novac već u opticaju ili je u naprednoj fazi testiranja, prenosi Rojters.

Predstavljajući ovaj izveštaj, generalna direktorka MMF-a Kristalina Georgieva rekla je da kao glavni zaključak iz početnih iskustava proističe to da treba naučiti lekcije.

Ako su CBDC dizajnirane “promišljeno”, one bi, kako je navela, potencijalno mogle da obezbede veću finansijsku optornost, da olakšaju ljudima pristup uslugama bankarskog tipa i da smanje troškove opticaja novca.

Digitalne valute centralnih banaka bi, takođe, trebalo da budu bezbednije u odnosu na “kripto sredstva koja nemaju zaleđinu i koja su inherentno volatilna”, kao i u odnosu na bolje regulisane “stejbl koine” koji su generalno povezani sa nekom fijat valutom (tj. valutom koja nije podržana nekom fizičkom robom poput zlata ili srebra, već iza nje stoji država).

Georgieva je kao prvo navela da nijedan model CBCD “ne odgovara svima“, a kao drugo je istakla da je prilikom modelovanja nacionalne digitalne valute najvažnije razmatranja finansijske stabilnosti i privatnosti, pri čemu treba napraviti balans između razvoja dizajna, s jedne strane, i politike, s druge strane.

“Ovo su tek počeci digitalnih valuta centralnih banaka i ne znamo koliko će daleko i koliko će brzo to ići”, zaključila je Georgieva.

 

Tags
Back to top button