Amerikanci zaduženi “do guše” – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Amerikanci zaduženi “do guše”

Ukupan dug stanovništva SAD dostigao je kraju 2021. godine 15,6 biliona dolara, prema podacima Federalnih rezervi okruga Njujork.

Samo u četvrtom tromesečju prošle godine, američki građani su povećali dug za 333 milijarde dolara, a u celoj godini za nesto više od 1.000 milijardi dolara (jedan bilion dolara), prenosi CNBC.

Prema podacima njujorške filijale FED-a, povećanje duga stanovništva u poslednja tri lanjska meseca je najveće u jednom kvartalu od 2007. godine, dok je rast duga na godišnjem nivou najveći ikada, otkako je 2003. počela da se vodi ova evidencija.

Povodom visokog duga Amerikanaca, CNBC predočava da se ove godine očekuje da FED počne da podiže referentnu kamatu kako bi zauzdao inflaciju koja je dostigla najviši nivo u poslednjih skoro 40 godina, što će se direktno odraziti na troškove zaduživaja građana, počev od hipotekarnih zajmova do kreditnih kartica.

Na tržištima kapitala se procenjuje da će američka centralna banka početi da podiže kamatu u martu i da će ove godine biti najmanje pet povećanja stope u ukupnom iznosu od 1,25 procentnih poena.

Veliki deo povećanja duga stanovništva potiče od hipotekarnih kredita, koji su podigli bilans za 890 milijardi dolara za godinu dana i za 258 milijardi dolara u četvrtom kvartalu, na skoro 11 biliona dolara.

Stanje duga po kreditnim karticama uvećalo se za 52 milijarde dolara u poslednja tri meseca prošle godine, što je novi kvartalni rekord koji je ukupan dug u toj kategoriji digao na 860 milijardi dolara.

Zbog brzog rasta cena, bilans stanja kredita za automobile povećan je za 90 milijardi dolara, ili za 6,6 odsto, na 1,46 biliona dolara. Cene novih automobila u SAD su skočile za 11,8 procenata lani, dok su polovnjaci poskupeli za vrtoglavih 37,3 posto, prema podacima Ministarstva rada.

Jedina kategorija duga stanovništva u kojoj je zabeležen mali rast bili su studentski krediti, koji su povećani za samo 20 milijardi dolara za godinu dana, dok su u četvrtom tromesečju čak neznatno opali, navodi američki medij.

 

Tags
Back to top button