Nastavlja se: I drugoplasirani dizajn – plagijat? – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Nastavlja se: I drugoplasirani dizajn – plagijat?

Poslednjih nekoliko dana jedna od glavnih tema u Hrvatskoj je skandal s ukradenom slikom kune na hrvatskoj kovanici evra.

Autor tog rada koji je pobedio na konkursu HNB Stjepan Pranjković nakon bure u javnosti izvinio se, povukao se iz konkursa i odrekao nagrade.

Sada o Pranjkovićevom dopisu treba da se oglasi Komisija za novac HNB koja je sprovodila konkurs za četiri hrvatske kovanice evra, odnosno centa. Kako je Index nezvanično saznao iz HNB, Komisija ne namerava da poništi ceo konkurs, nego samo sve Pranjkovićeve radove. Njegovi radovi su, naime, nagrađeni za još dve kovanice, a on je za sve trebalo da bude nagrađen sa ukupno 140.000 kuna (oko 18.600 evra).

Do povlačenja prvonagrađenog autora došlo je nakon što se ispostavilo da je kuna s njegove kovanice identična kuni sa slike škotskog fotografa koja je lako dostupna na internetu.

Šta će se tačno dalje događati s kovanicom evra s motivom kune zvaničnog naziva “Životinja kuna sa šahovnicom u pozadini” nije posve jasno, ali u prvi plan je sada izbio drugonagrađeni rad za tu kovanicu.

Autor te drugoplasirane evrokovanice od jednog evra s motivom kune je 22-godišnji Petar Perčić, student smera Multimedija, oblikovanje i primena na Univerzitetu “Sjever” u Varaždinu.

Njegova kuna jako podsjeća na ilustraciju kune koja se takođe jednostavno može pronaći na internetu pretraživanjem putem Gugla.

Radi se o jednoj od ilustracija kune na slici unutar članka “Kuna zlatica ili bjelica – kako ih razlikovati” objavljenoj na portalu Ribo-lov.com. Navodi se da je tekst prenesen iz Časopisa Hrvatske šume, tačnije izdanja 198 iz 2013. godine, te da je autor teksta Zoran Timarac. Nije jasno jesu li i slike prenesene iz tog časopisa.

Ilustracija s kovanice jako sliči na jednu ilustraciju kune zlatice na slici objavljenoj na ribolovačkom portalu.

Za razliku od Pranjkovićevog rada, ovde su ipak primetne male razlike – kuna s interneta je neznatno duža i njen je rep nešto tanji te se nalazi niže. Kuna s kovanice je generalno malo deblja, ali radi se zaista o sitnim razlikama. Poza u kojoj se kuna nalazi je gotovo identična na kovanici i na slici objavljenoj na ribolovačkom portalu.

Inače, članak u kom se nalazi i fotografija na kojoj je ilustracija s kune koja podseća na onu kakva se nalazi na drugoplasiranom predlogu kovanice na internetu je dostupan od 12. marta prošle godine i nalazi se pri vrhu rezultata koje Gugl izbacuje kada se upiše kuna, čak i sada kada Gugl, nakon izbijanja skandala s prvoplasiranom kovanicom, na vrhu izbacuje slike medijskih objava o krađi dizajna.

Komisija za novac se, kako je Index danas nezvanično saznao, za aferu opravdavala time da su proveravali da li je neka od slika u radovima preuzeta s interneta tako što su pretraživali hrvatsku reč za kunu, a ne i englesku.

Slika s ribolovačkog portala je pri vrhu kada se upiše hrvatska reč – kuna, prenosi Index.

Tags
Back to top button