Stiže nova digitalna valuta – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Stiže nova digitalna valuta

Indijska centralna banka će u narednoj finansijskoj godini na tržište lansirati digitalnu rupiju, saopštila je ministarka finansija Nirmala Sitarama.

“Uvođenje digitalne valute centralne banke će dati podsticaj, veliki podsticaj digitalnoj ekonomiji. Digitalna valuta će takođe dovesti do efikasnijeg i jeftinijeg sistema upravljanja valutama”, kazala je ona dok je predstavljala godišnji budžet zemlje.

To bi značilo da će u finansijskoj 2022/23 godini koja počinje 1. aprila ova zemlja dobiti sopstvenu digitalnu valutu, piše CNBC.

Ministarka nije iznela detalje o tome kako će digitalna rupija funkcionisati, ali je rekla da će biti uvedena “koristeći blokčejn i druge tehnologije”.

Kako portal podseća, blokčejn je tehnologija koja je prvobitno stvorena uz bitkoin, ali je od tada evoluirala i prevazišla okvire kriptovaluta.

Ako se bude držala ovih planova, Indija bi bila jedna od najvećih svetskih ekonomija koja bi uvela takozvanu digitalnu valutu centralne banke (CBDC).

Kina, recimo, radi na digitalnoj verziji svog juana od 2014. godine i najdalje je odmakla kada je u pitanju lansiranje CBDC-a na globalnom nivou. Japan takođe istražuje sopstveni CBDC, a Federalne rezerve SAD prošlog meseca objavile su studiju o digitalnom dolaru, ali nisu zauzele čvrst stav o tome da li će ga izdati.

Tags
Back to top button