Američka telekom grupa najavila potez na striming tržištu težak čak 43 milijarde dolara – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Američka telekom grupa najavila potez na striming tržištu težak čak 43 milijarde dolara

AT&T saopštio je u utorak da će izdvojiti Vorner Media i u transakciji od 43 milijarde dolara spojiti svoju medijsku imovinu sa Diskaveri Ink (Discovery Inc) i tako smanji dividendu na pola.

Akcionari AT&T će posedovati 71 odsto novog Varner Bros Diskaveri kompaniji i dobiće 0,24 deonice Varner Bros. za svaku AT&T deonicu koju poseduju. AT&T će nakon zatvaranja transakcije imati 7,2 milijarde “razvodnjenih” akcija, prenosi Rojters.

Američka telekom grupa će plaćati dividendu od 1,11 dolara po akciji, što je ispod dosadašnje dividende koja je iznosila 2,08 dolara po akciji.

Akcije AT&T su pale skoro 5 odsto na otvaranju.

Dogovor o povlačenju AT&T-ove kupovine Time Vornera (Time Warner) od 85 milijardi dolara najavljen je početkom prošle godine, ali neki finansijski detalji nisu otkriveni do utorka.

“Umesto da pokušate da uzmete u obzir nestabilnost tržišta u kratkoročnom periodu i odlučite gde da podelite vrednost u procesu razmene akcija, spinof (spin-off) distribucija će omogućiti tržištu da radi ono što tržišta rade najbolje”, rekao je izvršni direktor AT&T-a Džon Stenki navodi se u pripremljenom saopštenju.

“Uvereni smo da će obe akcije uskoro biti procenjene na osnovu solidnih osnova i atraktivnih izgleda koje predstavljaju”.

At&T predviđa da će ove godine potrošiti oko 20 milijardi dolara u kapitalu za veće ulaganje u optičke usluge širokopojasnog interneta i proširenje svojih 5G usluga.

Transakcija će pomoći u smanjenju velikog duga AT&T-a. Oni su završili četvrti kvartal sa neto dugom od 156,2 milijarde dolara, što mu je dalo neto dug prema prilagođenom EBITDA od oko 3,22 puta.

AT&T je rekao da očekuje da će odnos duga pasti na 2,5 puta do kraja 2023. godine i daće razmotriti otkup akcija kao se taj odnos dalje smanji, prenosi Blic.

Vorner Bros Diskaveri će se boriti protiv većeg rivala za strimovanje video zapisa Netfliksa, iako je Vorner Medijin HBO Maks rastao brže u SAD u četvrtom kvartalu, završavajući godinu sa 74 miliona pretplatnika.

Ali ovo spajanje, za koje se očekuje da će se zatvoriti u drugom tromesečju, će se finalno desiti u trenutku kada Netflix pokazuje znake “zrelosti”.

Iznenađujuće slabe projekcije za prvi kvartal ove godine u Netflisksu su uplašile investitore u sektoru medija, i posledično je pokrenuta rasprodaja.

Finansijski rezultati Volt Diznija koji treba da budu najavljeni sledeće nedelje pružiće još jedan pokazatelj vitalnosti striming biznisa, jer analitičari postavljaju pitanje da li je reorganizacija u celoj industriji da se fokusira na strimovanje video zapisa dugoročno isplativa.

 

Tags
Back to top button