Otvoren konkurs: Za najbolje ime brzog voza – milion dinara – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Otvoren konkurs: Za najbolje ime brzog voza – milion dinara

Konkurs pod nazivom “Pusti inspiraciju da te vozi” za ime i logo novog brzog voza u Srbiji otvoren je danas i trajaće do 21. februara.

Pobednička ideja biće nagrađena sa milion dinara.

Na konferenciji za medije u Železničkom muzeju u Beogradu, a povodom najave novog konkursa, govorio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, koji je pozvao sve talentovane ljude da učestvuju na konkursu, jer će, kako kaže, na taj način dobiti priliku da njihovo ime bude upisano u dugu tradiciju srpske železnice.

Momirović je podsetio da Železnica Srbije i Vojska Srbije imaju najdužu tradiciju u našoj zemlji, dodajući da je prva pruga počela da se gradi davne 1881. godine od Beograda do Niša i da je vrednost te investicije bila dva republička budžeta.

“Železnički muzej u Beogradu, gde smo danas okupljeni, takođe ima dugu tradiciju, danas mu je 72. godina”, rekao je Momirović i dodao da malo institucija može da se pohvali takvom dugom tradicijom.

Istakao je da je od 1880. do 1990. godine železnica bila osnov saobraćaja u Srbiji, a da je poslednjih nekoliko decenija izgubila taj značaj.

“Mi moramo da vratimo železnicu na mesto koje joj pripada, koje joj pripada u saobraćajnom smislu i to nije slučajno, jer je to najbezbedniji, ekološki najprihvatljiviji vid prevoza i najbrži”, naveo je Momirović.

Napomenuo je da će se, kada brza pruga bude puštena, od Beograda do Novog Sada stizati za 30 minuta i to najboljim vozovima u svojoj klasi na svetu i najkvalitetnijom prugom u istočnoj Evropi.

Momirović je podsetio da je brza pruga od Beograda do Novog Sada deo buduće brze pruge koja će povezati Beograd i Budimpeštu, navodeći da će to biti prilika za turiste koji posećuju mađarsku prestonicu, da lakše dođu do Subotice, Novog Sada, Beograda i bolje upoznaju našu zemlju. Dodaje da je to od velikog značaja i za naše građane, koji će brže i lakše stizati do mađarskih gradova.

“To je pravi vid pridruživanja EU i pravi vid povezivanja sa EU”, naglasio je Momirović.

Izrazio je nadu da će do kraja godine početi i izgradnja brze pruge od Beograda do Niša. Momirović je zato pozvao talentovane ljude da se prijave na ovaj konkurs i da “stave svoj pečat u dugu istoriju železnice”.

“Pozivam sve ljude da se prijave, da pošalju svoja kreativna rešenja i da učestvuju u stvaranju istorije”, rekao je Momirović.

Proglašenje pobednika biće 3. marta.

Tags
Back to top button