Od sada moguća elektronska provera uplate doprinosa – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Od sada moguća elektronska provera uplate doprinosa

Radnici koji žele da provere da li im poslodavci plaćaju doprinose i u kolikom iznosu, sa kojim datumom su ođavljeni ili prijavljeni, ne moraju za svaku proveru odlaziti do šaltera Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, već to mogu da urade i elektronski.

Doduše do Fonda PIO moraju otići ali samo jednom da uzmu šifru, odnosno pin kod, sa kojim kasnije mogu kada god žele da provere podatke o sebi.

Uzimanje šifri lično a ne slanjem elektronskim putem predviđeno je kako bi se obezbedila puna sigurnost i zaštita ličnih podataka korisnika ove usluge, navodi se na sajtu Fonda PIO uz objašnjenje da se šifra uzima jednom, koristi trajno i da je ova usluga potpuno besplatna.

Da bi došao do željenih podataka radnik na portalu Fonda PIO ukucava jedinstveni matični broj, pin kod i verifikacioni sistemski kod.

Građani koji žele da budu još sigurniji, pin kod mogu kroz opciju promena pina na sajtu Fonda PIO da promene u bilo koji šestocifreni broj.

Ukoliko im se desi da pin kod izgube ili zaborave, mogu da se jave Fondu PIO i traže novu šifru.

To je rešenje koje je predviđeno i za slučaj da 10 puta unesu pogrešnu šifru jer će im tada automatski biti onemogućeno da pristupe traženim podacima te će im pristup biti odobren samo uz novu šifru.

Tags
Back to top button