Erdogan smenio glavnog statističara nakon objave o inflaciji od 36 odsto – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Erdogan smenio glavnog statističara nakon objave o inflaciji od 36 odsto

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan smenio je u subotu čelnika nacionalne statističke agencije posle objavljivanja godišnjih podataka o inflaciji.

Šef Nacionalnog zavoda za statistiku Sait Erdal Dindžer našao se na meti kritika pošto je početkom januara objavio podatke prema kojima je godišnja stopa inflacije iznosila 36,1 odsto, što je najviši nivo u poslednjih 19 godina, prenosi Beta.

Opozicija je saopštila da je ta cifra potcenjena, navodeći da je stvarno povećanje troškova života najmanje dvostruko veće.

U danas izdatom dekretu, Erdogan nije objasnio svoju odluku da za novog šefa državne statistike, umesto Dindžera imenuje Erhana Cetinkaju, bivšeg potpredsednika turskog bankarskog regulatora.

Inflacija u Turskoj je zbog pada vrednosti lire skočila na više od 36 odsto što je rekord od septembra 2002. godine.

Međutim, Erdogan, u nezgodnoj situaciji 18 meseci pre predsedničkih izbora, nastavlja da brani svoje stavove.

Rast potrošačkih cena, više od sedam puta veći od vladinog prvobitnog cilja, objašnjava se padom turske lire u odnosu na dolar od gotovo 45 odsto na godišnjem nivou.

Svestan štete koja je naneta ne samo ekonomiji već i njegovom rejtingu poverenja, Erdogan je početkom januara obećao da će „što je pre moguće, vratiti inflaciju na jednocifrene vrednosti“.

Tags
Back to top button