ECB upozorila evropske banke na rizik poslovanja sa Rusijom – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

ECB upozorila evropske banke na rizik poslovanja sa Rusijom

Evropska centralna banka (ECB) upozorila je zajmodavce sa značajnom izloženošću Rusiji da se pripreme za uvođenje međunarodnih sankcija protiv te zemlje, ukoliko Moskva izvrši vojni napad na Ukrajinu.

Upozorenje ECB, koja nadgleda 115 najvećih banaka u eurozoni, uslijedilo je nakon što su SAD zaprijetile da će se Rusija suočiti sa „velikim posljedicama“ ako bude poslala trupe u Ukrajinu, piše FT.

Sankcije bi, prema ECB-u, znatno povećale rizike za međunarodne banke, uključujući francusku Societe Generale, austrijsku Raiffeisen i italijansku UniCredit banku.

Zvaničnici ECB tražili su detalje o tome kako će banke postupati u različitim scenarijima, kao što je mogućnost da se ruskim bankama blokira pristup međunarodnom sistemu platnog prometa SWIFT. U zahtjevima je naglašeno da ECB želi da osigura da evropske banke budu u mogućnosti da primijene bilo koji režim sankcija i brzo blokiraju klijente sa kojima im je zabranjeno da posluju.

Centralna banka istražila je rizike različitih mogućnosti i izvršila pritisak na banke da podijele detalje svojih sopstvenih procjena i planova za vanredne situacije, navode izvori upućeni u detalje. Pomenute banke nijesu željele da komentarišu ove informacije, prenosi bankar.me.

Tags
Back to top button