Nova pravila za putovanje u EU od 1. februara – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Nova pravila za putovanje u EU od 1. februara

Savet Evropske unije (EU) usvojio je neobavezujuću preporuku za države članice o koordinisanom pristupu koji treba da rezultira omogućavanjem bezbednog i slobodnog kretanja pojedinaca tokom pandemije korona virusa.

Umesto dosadašnjeg kriterijuma za omogućavanje ulaska u određenu državu koji se odnosio na situaciju u području iz kog se dolazi, sada prolaz zavisi od individualnog stanja putnika.

„Sve mere koje ograničavaju slobodno kretanje moraju biti nediskriminatorne i proporcionalne. Države članice u principu ne bi trebalo da odbijaju ulazak licima koja putuju iz drugih država članica EU”, navodi se u saopštenju Evropske komisije (EK).

U skladu sa usvojenom preporukom, putnici koji poseduju važeći covid sertifikat ne bi trebalo da imaju bilo kakvih problema kada je reč o prelasku granica, niti da nailaze na dodatna ograničenja, a potvrda o vakcinaciji treba da bude validna najmanje 14 dana, kao i da nije prošlo više od devet meseci od poslednje doze primarne serije vakcinacije, što podrazumeva takozvanu buster dozu.

Uprkos tome što ove izmene nisu obavezujuće, evropski komesar za pravosuđe Didier Reinders rekao je da svaka država samostalno odlučuje o novim pravilima, ali je i podsetio da se omikron soj proširio širom Evrope i da je vreme da se razmatra ukidanje dodatnih mera zaštite koje su mnoge države uvele u prethodnim nedeljama.

Kako je navedeno u saopštenju, ova preporuka će stupiti na snagu 1. februara 2022. godine, od kada će i period važenja covid sertifikata biti ograničen na 270 dana.

Kako u razgovoru za Biznis.rs kaže Vera Krstić iz Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS), na ovaj način će svi putnici biti jednako tretirani. Prema njenim rečima, pomenuta preporuka je, s jedne strane, dobra, ali i loša. Kod paket aranžmana postoji problem ukoliko se pokaže da su putnici pozitivni, te su agencije rezervisane sve do momenta dobijanja rezultata.

„U ovom momentu ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da li je pomenuta odluka dobra ili loša“, kaže ona.

Kada se radi o samim putnicima, naša sagovornica kaže da će oni koji su i do sada putovali, čak i kada smo se nalazili na listi narandžastih ili crvenih zemalja, to očekivano i nastaviti. S druge strane, ona podseća na nemali broj ljudi koji već dve godine ne ide na putovanje jer se plaši od zaražavanja, te ne veruje ni da će ih i ova preporuka navesti da krenu na put, ukoliko već do sada nisu.

„Svakako, ono što možemo da ocenimo kao pozitivno jeste to što bar turističke agencije više neće biti u obavezi da, prilikom organizovanja putovanja, prate situaciju u zemlji, već će se fokusirati na ono što je njihov posao, što predstavlja dobar impuls“, zaključuje naša sagovornica.

Važeći digitalni COVID sertifikat podrazumeva:

  • Potvrdu o vakcinaciji vakcinom odobrenom na evropskom nivou ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od poslednje doze primarne serije vakcinacije ili ako je osoba primila buster dozu.
  • “Države članice bi takođe mogle da prihvate sertifikate o vakcinaciji za vakcine koje su odobrile nacionalne vlasti ili SZO”, navodi se u preporukama Saveta.
  • Negativan rezultat PCR testa dobijen ne više od 72 sata pre putovanja ili negativan brzi antigenski test dobijen ne više od 24 sata pre putovanja.
  • Potvrdu o oporavku koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa.
  • Od osoba koje nemaju digitalni EU COVID sertifikat moglo bi da se zahteva da se podvrgnu testu pre ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Od ovog pravila izuzeta su deca mlađa od 12 godina, kao i putnici sa esencijalnim razlogom putovanja.

Kada je reč o nevakcinisanim osobama, ostavljena je i mogućnost negativnog testa kao uslova za ulazak, i to negativnog PCR 72 sata pred ulazak ili brzog antigenskog 24 sata pre putovanja. Takođe, važeća je i potvrda kojom se dokazuje preležana bolest, ukoliko nije prošlo više od 180 dana od prvog pozitivnog testa.

Podsetimo, usvajanje ove odluke usledilo je nakon što je EK u novembru prošle godine predložila da uvede buster dozu kao preduslov za putovanja unutar EU za građane takozvanih treċih zemalja, a gde spada i Zapadni Balkan.

Takođe, predočeno je da će EU nastaviti da prati situaciju u regionima, a zadržan je i mehanizam takozvane hitne kočnice u slučaju pojave novih varijanti ili pojačane zabrinutosti u vezi sa širenjem virusa.

Inače, izuzetak od ovog pravila o individualnom stanju odnosi se na područja u kojim je zaraza na veoma visokom nivou.

Biznis.rs

Tags
Back to top button