“Američko tržište doživeće krah! Ni FED ih neće spasiti” – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

“Američko tržište doživeće krah! Ni FED ih neće spasiti”

Slavni investitor Džeremi Grantam (83) u svojoj objavi najavio je sigurni krah američkog tržišta akcija. Grantam predviđa pad cene deonica od 50 posto, čak i u slučaju intervencije Federalnih rezervi.

Grantam koji je suosnivač investicione kuće Grantam, Mejo & van Oterlo (Grantham, Mayo & van Otterlo) koja upravlja sa imovinom od 118 milijardi dolara, poznata je po tome što je u više navrata najavio pucanje različitih imovinskih balona. U kasnim osamdesetima prepoznao je znakove prenaduvanosti japanskog tržišta nekretnina i akcija, a u devedesetim je uspešno izbegavao investiranje u tehnološke akcije pre pucanja dot kom balona, a u svojoj pisanoj evaluaciji detaljno je pojasnio uzroke prenaduvane kreditne krize 2007.-2008. godine. U osnovi se njegova investiciona strategija svodi na prepoznavanje prenaduvanih cena pojedinih vrsta imovine te njihovo izbegavanje, piše bankar.me.

Trenutno stanje na američkom tržištu Grantam opisuje kao “super balon”, jedan od četiri najveća u poslednjih sto godina. Veruje da će izduvavanje ovog mehura biti dramatično kao onog 1929. godine, pucanja dot koma 2009. godine te finansijske krize 2008. godine. Očekuje vraćanje indeksa u njihovu statističku “normalu” ili čak i niže.

Grantam je sada prognozirao pad najvažnijeg indeksa S&P 500 od blizu 50 odsto. Treba primetiti da su neki indeksi, poput tehnološkog Nasdaqa, ovog meseca pali više od 8 odsto, a čini se da se taj trend nastavlja, piše Jutarnji.hr.

“Nisam bio toliko siguran oko ovoga balona pre godinu dana, kao što sam bio siguran u tehnološki balon 2000. godine, i kao što sam bio siguran oko Japana ili balona 2007. Razmišljao sam tada kako je izduvavanje verovatno , ali ne i sigurno. Danas osećam da je blizu sigurnog”, izjavio je Grantham.

“Sve ima svoje posledice i ovoga puta posledice mogu ali i ne moraju uključivati neizdrživu inflaciju. Ali definitivno uključuju najopasniju vrstu precenjenosti imovine u finansijskoj istoriji”, zaključio je Gratham.

Tags
Back to top button