Srbija na međunarodnom finansijskom tržištu prodala obveznice za dve milijarde evra – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Srbija na međunarodnom finansijskom tržištu prodala obveznice za dve milijarde evra

Srbija je na međunarodnom finansijskom tržištu prodala državne obveznice u iznosu od dve milijarde evra, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Kako se navodi, obveznice će biti listirane na Londonskoj berzi a na naplatu dospevaju 2027. godine.

„Srbija je jedina zemlja u Evropi koja je za vreme pandemije virusa Kovid-19 izašla na međunarodno tržište kapitala, a da pritom nema pomoć Evropske centralne banke u plasiranju hartija od vrednosti“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je više od 300 stranih investitora, među kojima su „respektabilni fondovi, osiguravajuće kuće i banke“, iskazalo tražnju za preko sedam milijardi evra, što je kako se navodi, skoro četiri puta više od ponuđene vrednosti emisije.

„Obim prodaje evroobveznica iznosio je dve milijarde evra, sa kuponskom stopom od 3,125 odsto, stopom prinosa od 3,375 odsto i rokom dospeća od sedam godina, uprkos tome što je početno očekivanje investitora bilo da će se obveznica izdati po većoj kamatnoj stopi. Međutim, zbog velikog interesovanja, kamatna stopa je znatno smanjena“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je to „još jedan signal da investitori imaju poverenja u Srbiju, uprkos krizi koja je izazvana pandemijom virusa korona, a koja je pogodila čitav svet i naročito finansijska tržišta“.

„Investitori su na taj način pokazali i da je Srbija dobro reagovala za vreme pandemije virusa i da je donela odgovarajuće ekonomske mere, koje će pomoći privredi da prevaziđe ovaj period i nastavi privredni rast“, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Tags
Back to top button