Bafet ima novi projekat – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Bafet ima novi projekat

Podružnica Berkšir Hatavej Enerdžija u vlasništvu Vorena Bafeta objavila je detalje o planovima za razvoj projekta vrednog 3,9 milijardi dolara u Ajovi (SAD).

Projekat bi uključivao i energiju vetra i solarnu energiju.

Bafet je čuveni investitor i jedan od najbogatijih ljudi na svetu. Njegov ulazak u sektor čiste energije sigurno pokazuje da je ovo oblast koja obećava u budućnosti, prenosi portal Biznis info.

U saopštenju u sredu, Midamerikan Enerdži, pozivajući se na prijavu Odboru za komunalne usluge Ajove, rekao je da bi razvoj Wind PRIME-a uključivao 2.042 megavata proizvodnje iz vetra i 50 megavata solarne proizvodnje.

Osim toga, Midamerikan je rekao da predlaže ono što je opisao kao “studije izvodljivosti” usredsređene na tehnologije kao što su skladištenje energije, mali modularni nuklearni reaktori i “hvatanje” ugljenika.

Ako Wind PRIME dobije odobrenje, Midamerikan, koji ima sedište u Demojnu (Ajova), saopštio je da planira da završi izgradnju krajem 2024.

Prema Američkom udruženju čiste energije, vetar je bio “najveći izvor proizvodnje električne energije” u Ajovi 2020. godine. Sjedinjene Američke Države dom su dobro razvijenog kopnenog sektora vetra. Tamo je instalirano ukupno 16.836 MW kopnenih vetroelektrana komunalnog opsega. Količina novih vetroelektrana u 2020. je više od tri puta veća od količine instalirane 2010.

Vetar na moru je druga priča. Prvi američki vetroparkovi na moru, vetroelektrana Blok ajlend od 30 megavata u vodama kod Roud Ajlenda, počela je s komercijalnim radom tek krajem 2016. Ipak, izgleda da dolazi promena na tom planu. U martu prošle godine, državni organi za energetiku, unutrašnje poslove i trgovinu izjavili su da žele da pokrenu proizvodnju 30 gigavata vetra na moru do 2030. godine. U novembru 2021. došlo je do postavljanja temelja za projekat nazvan “prva komercijalna vetroelektrana na moru” Sjedinjenih Država, podseća portal.

Tags
Back to top button