Više od 100 milionera sveta uputilo otvoreno pismo vladama: Oporezujte nas – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Više od 100 milionera sveta uputilo otvoreno pismo vladama: Oporezujte nas

Više od 100 milionera sveta, okupljenih oko grupa “Milioneri patriote”, “Milioneri za humanost” i “Oporezuj me sada”, uputilo je otvoreno pismo sa apelom vladama da ih oporezuju.

“Oporezujte nas bogate i to sada”, napisali su oni u pismu, a prenosi organizacija “Oksfam” (Oxfam). Apel je upućen povodom serije predavanja “Davos agende” Svetskog ekonomskog foruma.

Porez na imovinu za najbogatije, prema Oksfamu, pomogao bi da se smanje neravnopravnosti i sve veće socijalne razlike, kao i finansiranje zdravstvenog sistema i obrazovanja.

U pismu milionera se navodi da je svet protekle dve godine, usled pandemije korona virusa, pretrpeo veliku patnju, da su najbogatiji postali još bogatiji, a samo mali broj od njih plaća primereni porez.

Među potpisnicima pisma su, između ostalih, američki filmski producent Ebigejl Diznej i američki preduzetnik Nik Hanauer.

Oksfam je, u ranijoj studiji, došao do zaključka da bi porez na imovinu milionera sa svega dva odsto godišnje, i pet odsto za milijardere, doneo globalno 2,52 biliona dolara godišnje.

Tags
Back to top button