U Srbiji posluje 1.300 turskih firmi – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

U Srbiji posluje 1.300 turskih firmi

Prema poslednjim dostupnim podacima Privredne komore Srbije u Srbiji posluje oko 1.300 preduzeća sa turskim kapitalom, a prisutna su u tekstilnom, automobilskom, građevinskom i mašinskom sektoru, te u bankarstvu i turizmu.

Trgovinska razmena između Srbije i Turske je u prva 3 kvartala 2021. godine, prema podacima Zavoda za statistiku, porasla za 37,9 odsto i iznosila je 1,4 milijarde dolara. Za čitavu prošlu godinu, obim razmene između dve države je iznosio rekordnih 1,5 milijardi dolara.

Iz Turske u Srbiju najviše se uvoze tekstil, proizvodi za automobilsku i mašinsku industriju, belu tehniku, gvožđe i čelik, kao i voće i povrće, a iz Srbije se izvoze gume, duvan, bakar, plastika i proizvodi mašinske industrije.

Pre 10 godina, investicije Turske u Srbiju iznosile su samo milion dolara, dok je 2021. godine cifra dostigla 250 miliona dolara.

Od 2010. godine, Srbija i Turska imaju i Sporazum o slobodnoj trgovini, što je najviše uticalo na povećanje robne razmene od 4,5 puta.

Ovi podaci izneseni su u medijima uoči posete predsednika Srbije Aleksandra Vučić Turskoj, gde će prisustvovati trećoj sednici Visokog saveta za saradnju Republike Srbije i Republike Turske.

Tags
Back to top button