Severna Makedonija planira legaliovati trgovanje kriptovalutama – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Severna Makedonija planira legaliovati trgovanje kriptovalutama

Nova severnomakedonska vlada planira legalizovati trgovanje kriptovalutama, a prihodi će biti oporezivi. Navedeno je to u nacrtu programa mandatara Dimitra Kovačevskog koji je dostavljen Saboru.

U obrazloženju za legalizaciju trgovanja kriptovalutama stoji da zemlja želi uhvatiti vezu s globalnim tokovima, koji ozbiljno napreduju u najrazvijenijim finansijskim sistemima.

– Vlada će građanima koji poseduju bitcoine ili druge stabilne kriptovalute omogućiti da ih legalno razmjenjuju, a domaćim kompanijama da vrše trgovinu sa inostrantsvom kriptosredstvima sa svojim dobavljačima, stoji u nacrtu programa.

U pripremi i donošenju zakonskih rješenja, kako je najavljeno, poštovaće se preporuke Evropske unije, a uključiće se Ministarstvo finansija, Narodna banka i poslovne banke, a konsultovaće se i stručnjaci.

Kako se navodi u najavi, formalizacija trgovanja kriptovalutama donijeće i poreske prilive.

– Dugoročno će privući potencijalne kripto investitore iz cijelog svijeta, navodi se u nacrtu vladinog programa.

Vladin najava ostavila je pozitivan dojam na trgovce digitalnom imovinom u Sjevernoj Makedoniji, ali i ostavilo prostor za konačan stav ovisno o zakonskim rješenjima koja će biti donesena.

Jedan od naglasaka stavljen je na sistema oporezivanja kriptovaluta, a prema mišljenju kripto-stručnjaka i portfelj-stratega Darka Šimunovskog, treba ga pomno promisliti.

Tags
Back to top button