Najveći skok cena otkad Evrostat prikuplja podatke: Jedna zemlja EU neočekivano na čelu liste – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Najveći skok cena otkad Evrostat prikuplja podatke: Jedna zemlja EU neočekivano na čelu liste

U Evrozoni su cene u trećem tromesečju skočile 8,8 posto, najsnažnije od 2005. godine kada je Evrostat počeo prikupljati podatke.

Cene stambenih nekretnina u EU i Evrozoni porasle su u trećem kvartalu 2021. najsnažnije u više od 15 godina, a u Hrvatskoj njihov je rast bio blizu evropskog proseka, pokazao je u petak izveštaj Evrostata.

Na nivou EU cene stambenih nekretnina u EU porasle su u trećem prošlogodišnjem tromesečju 9,2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, najsnažnije za nešto više od 15 godina, objavio je evropski statistički biro a prenosi Poslovni dnevnik.

U drugom tromesečju uvećane su 7,4 posto, prema revidiranim podacima.

U Evrozoni su cene u trećem tromesečju porasle 8,8 posto, najsnažnije od 2005. godine kada je Evrostat počeo prikupljati podatke.

U drugom prošlogodišnjem tromesečju uvećane su na godišnjem nivou 6,8 posto.

Sve zemlje EU osim Grčke čiji podaci nisu bili dostupni zabeležile su rast cena stambenih nekretnina u trećem tromesečju u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije, a u njih pola stopa rasta bila je veća od 10 posto, napominju u Evrostatu.

Najviše su porasle u Češkoj, za 22 posto u odnosu na isto razdoblje 2020 godine.

Slede Litvanija i Estonija s rastom cena od 18,9 odnosno 17,3 posto, te Holandija gde su cene porasle 16,8 posto.

U Hrvatskoj su cene stambenih nekretnina u trećem prošlogodišnjem kvartalu porasle za devet posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, najsnažnije od početka 2020. godine. U drugom tromesečju uvećane su 6,5 posto.

Najblaže su porasle cene na Kipru, za 2,2 posto, a slede Italija i Španija s rastom cena stambenih nekretnina od 4,2 posto.

Na tromesečnom nivou cene su u letnjem tromesečju na oba područja porasle najsnažnije otkada je Evrostat počeo pratiti podatke, za 3,1 posto u EU te za 3,3 posto u Evrozoni.

U drugom tromesečju uvećane su 2,7 posto u EU, te 2,6 posto u Evrozoni.

Najsnažnije su na tromesečnom nivou u periodu od jula do septembra porasle cene stambenih nekretnina u Češkoj, za 7,3 posto.

Slede Holandija, Litvanija i Irska, s rastom cena od 5,9 posto, 5,4 i 5,1 posto.

Najslabiji rast cena stambenih nekretnina u trećem tromesečju beležila je Rumunija, za 0,1 posto. Slede Finska i Danska gde su cene porasle 0,2 odnosno 0,3 posto.

Tags
Back to top button