Telekom Srbija ubrzava digitalnu transformaciju u Srbiji – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Telekom Srbija ubrzava digitalnu transformaciju u Srbiji

Telekom Srbija, lider telekomunikacionih usluga u regionu Zapadnog Balkana najavio je ubrzanje digitalne transformacije srpske privrede u skladu sa zacrtanim nacionalnim prioritetima digitalizacije u Srpskoj digitalnoj agendi.

U 2022. godini fokus će biti na uvođenju 5G mreže. Takođe će se nastaviti sa ulaganjem od 25 miliona evra za start-ap preduzeća u više sektora za unapređenje saradnje sa kompanijom Vodafon koja pokriva Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu kako bi se obezbedio pristup svim važnim resursima u sferi digitalne transformacije.

Aukcija 5G spektra očekuje se sredninom godine, nakon čega će do kraja godine uslediti implementacija 5G mreže u Telekomu Srbija. Nedavno je, 15. decembra 2021. godine EIB objavila da će Telekomu pozajmiti 70 miliona evra za pokretanje 5G telekomunikacione mreže u proširenje postojeće 4G mreže širom Srbije, prepoznajući Telekom kao ključnog tržišnog lidera u regionu. Krediti EIB će omogućiti da 60 odsto stanovnika Srbije dobije pristup 5G mreži i proširi pogodnosti 4G mreže u skoro svim zemljama regiona.

Početkom prošle godine Telekom Srbija je osnovao svoj prvi korporativni fond rizičnog kapitala za start-ap ideje sa ciljem da investira 25 miliona evra u narednih pet godina što znači da će Telekom Srbija ulagati pet miliona evra godišnje u start-ap kompanije u Srbiji i regionu. Telekom Srbija će tokom ove godine preko svog CBC fonda nastaviti da investira u više oblasti poslovanja kao što su AI, Big Data, FinTech, e-trgovina, IoT, mediji i telekomunikacije, blokčein itd.

Yahoo finance

Tags
Back to top button