Hrvatski fudbalski savez lansira svoju kriptovalutu – “vatreni” – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Hrvatski fudbalski savez lansira svoju kriptovalutu – “vatreni”

Hrvatski fudbalski savez (Hrvatski nogometni savez – HNS) najavio je da će 20. januara početi da prodaje kriptovalutu “vatreni”, nazvanu po reprezentaciji.

Na svojim internet stranicama Savez navodi da zvnaična pretprodaja još nije počela, ali da se ostavljanjem mejl adrese može rezervisati mesto na listi čekanja.

HNS ističe da će cena tokena vatreni biti 10 odsto povoljnija u pretprodaji i biće izražena u dolarima. Iznosi 5,90 kuna (0,9 dolara) uz minimalni ulog od 3.280 kuna (500 dolara). Kad krene u otvorenu prodaju, vredeće 6,56 kuna (1 dolar) uz minimalni ulog od 164 kune (25 dolara).

Marijan Kustić, predsednik HNS-a, kaže da se Savez tako pridružuje svetskoj fudbalskoj tehnološkoj revoluciji te u saradnji sa dve hrvatske kompanije izdaje kriptotoken lojalnosti vatreni, kao i prateću mobilnu aplikaciju, piše Jutarnji list.

“Iskorakom na tržište kriptovaluta pratimo globalne trendove, a pritom želimo da sejoš bolje povežemo s našim navijačima i omogućimo im prilike koje do sada nisu imali”, kaže Kustić.

Token vatreni omogućiće svojim vlasnicima da učestvuju i glasaju u određenim odlukama nacionalnog saveza. HNS navodi da će to biti glasanje za izbor dresova i mesta odigravanja određenih utakmica. Reč je o presedanu u radu HNS-a. Ujedno, vlasnici tokena vatreni imaće prednost pri kupnji određenih ulaznica. Ta prednost će zavisiti od broja tokena koji poseduju.

Kako bi održao likvidnost tokena i tako omogućio vlasnicima da ga u bilo kom trenutku mogu unovčiti, HNS je navodi da će se u svakom trenutku na Uniswapu, otvorenoj menjačnici kriptovaluta, vatreni moći zameniti za bitkoin i druge kriptovalute.

Druge dve opcije su da će se token vatreni moći koristiti kod partnera. Važno je pritom naglasiti da je reč o kriptovaluti koja, za razliku od bitkoina, itirijuma ili kardana, tek gradi infrastrukturu i stoga su jedini pravi osiguravaoci njene vrednosti potražnja za tim tokenom te brendovi reprezentacije i HNS-a. U HNS-u stoga naglašavaju da vrednost tokena vatreni može i rasti i padati te da zavisi od trenutnog stanja na tržištu kriptovaluta.

HNS na svojim internet stranicama navodi da je ulaganje u kriptovalute izrazito riskantno i u njega se ne bi trebalo upuštati niko ko ne raspolaže dovoljnim znanjem.

Slično bitkoinu, ponuda tokena vatreni biće ograničena. Plan HNS-a je da izda 30 miliona tokena. Neće svi biti ponuđeni na prodaju odmah, nego u fazama tokom naredne četiri godine. Predsednik HNS-a Marijan Kustić kaže da je ponosan što na projektu tokena vatreni sarađuju sa hrvatskim kompanijama koje će tehnološki i logistički osigurati infrastrukturu za taj token. Reč je o kompanijama AMPnet i Biznisport.

Iz objava na stranicama HNS-a vidljivo je da se najveći interes za kupovinu tokena vatreni očekuje od kompanija. Prema dostupnim informacijama, već se najavljuje da će se njime moći kupovati Najkovi dresovi, plaćati ulaznice na sajtu Ulaznice.hr, gorivo. Plaćanje tokenom vatreni putem zvanične aplikacije biće moguće od 30. travnja, a oni koji propuste da kupe token u pretprodaji ili pak žele da kupe dodatne tokene, moći će to da urade putem Uniswapa.

Ovim tokenom će moći da se plaća kod 182 trgovca u Hrvatskoj, kao i u fan trgovinama fudbalskih klubova i kod drugih kompanija koje podržavaju plaćanja kriptovalutama preko hrvatskog servisa Paycek.

Tags
Back to top button