Svetska banka zadržala prognozu rasta Srbije na 4,5 odsto za 2022. godinu – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Svetska banka zadržala prognozu rasta Srbije na 4,5 odsto za 2022. godinu

Svetska banka je zadržala prognoze privrednog rasta Srbije na 4,5 odsto za 2022. godinu i na četiri procenta za narednu godinu, koliko je predviđala i u oktobru prošle godine.

U objavljenom januarskom Izveštaju o svetskim ekonomskim izgledima u utorak, ova međunarodna finansijska institucija je takođe ostala pri jesenjoj proceni rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije u 2021. godini od šest odsto, prenosi Tanjug.

Za razliku od oktobarskog izveštaja, u novim prognozama Svetske banke nema pojedinačnih poglavlja o ekonomskim prilikama po zemljama.

Ovaj međunarodni kreditor predviđa umereni rast Zapadnog Balkana od 4,1 odsto u tekućoj godini i od 3,8 procenata u 2023. godini.

Takođe smatra da će ekonomski oporavak u regionu izgubiti zamah kako budu slabili efekti eksternih podsticaja i zbog podrivanja poverenja usled rastućih političkih neizvesnosti, posebno, kako navodi, u Bosni i Hercegovini.

Dalje dodaje da se očekuje da će ovaj region imati korist od nedavno usvojenog Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan, koji će mobilisati sredstva za podršku konkurentnosti, inkluzivnom rastu, kao i zelenoj i digitalnoj tranziciji.

Kada je reč o globalnoj ekonomiji, u Izveštaju se navodi da nakon snažnog oporavka u 2021. godini, svetska privreda ulazi u izrazito usporavanje zbog pretnji od novih sojeva virusa Covid-19, rasta inflacije, dugova i nejednakosti u prihodima koje bi mogle da ugroze oporavak ekonomija u usponu i zemalja u razvoju.

Prema predviđanjima Svetske banke, globalni rast će usporiti sa prošlogodišnjih 5,5 procenata na 4,1 procenat u 2022. godini i na 3,2 procenta u 2023. godini, jer će se nagomilana tražnja, koja je bila sputana u jeku pandemije, raspršiti, i zbog toga će se mere fiskalne i monetarne podrške ukidati širom sveta.

Tags
Back to top button