Raste tržište bankomata za kriptovalute – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Raste tržište bankomata za kriptovalute

Za razliku od Zapadnog Balkana, gde je tržište kripto-bankomata tek u povoju, u svetu je ono dostiglo vrednost od preko 75 miliona dolara. Najveće učešće u prihodima, više od 45 odsto, ima Severna Amerika.

Tržište kripto-bankomata u svetu trenutno vredi nešto više od 75 miliona dolara, procenjuje se u izveštaju „Grand View Reaserch“, sa očekivanjima da će se povećati za preko 59 odsto do 2028. godine, zahvaljujući sve većem interesovanju za kriptovalute.

Prošle godine funkcionisalo je više od 29.000 ovakvih uređaja širom sveta, najviše u Severnoj Americi, koja imala udeo u ukupnim prihodima veći od 45 odsto. Brzom rastu ovog tržišta u SAD doprinelo je postavljanje bankomata na javnim mestima, a prošle godine su američki operatori bitkoin bankomata oformili koaliciju „Cryptocurrency Compliance Corporative“, s ciljem da se usklade standardi radi sprečavanja zloupotreba na tržištu kripto valuta.

Predviđa se da će tržište kripto-bankomata najbrže rasti u azijsko-pacifičkim zemljama, naročito na Filipinima, zahvaljujući širenju 5G tehnologije i sve većem broju dvosmernih bankomata za transakcije sa digitalnim valutama.

Bitkoin nosi skoro trećinu ukupnih prihoda

Hardverske komponente za kripto-bankomate, kao što su prekidači na vratima, automati za izdavanje novca, kutije za proširenje, reciklažni uređaji i kutije za gotovinu, učestvovale su sa preko 78 odsto u ukupnim prihodima na ovom tržištu. Ipak, stručnjaci procenjuju da će narednih godina rasti najbrže softverska rešenja koja povezuju kripto-bankomate i računarstvo u oblaku. Zahvaljujući tome, oni koji pružaju ovakve usluge mogu imati potpunu kontrolu nad finansijskim transakcijama i pratiti njihovu usklađenost sa regulatornim zahtevima.

Prošle godine bankomati za transakcije sa bitkoinom su preovlađivali na tržištu i ostvarili su nešto više od 30 odsto ukupnih prihoda. Na to utiče sve veća tražnja za ovom digitalnom valutom, ali i odluke pojedinih kompanija, poput Pej Pala, da omoguće plaćanje bitkoinom u trgovinskim objektima.

Očekuje se da će u narednom periodu značajan rast zabeležiti i bankomati koji nastoje da više promovišu upotrebu lajtkoina. Tome će doprineti i sve veći broj kompanija koje posluju sa bankomatima za bitkoin transakcije, ali daju mogućnost da se trguje i lajtkoinom.

Ugostitelji su prošle godine prednjačili u svetu po dozvolama da se usluge plaćaju kriptovalutama. Oni su činili trećinu ukupnih plaćanja virtuelnim novcem, a primetno je da se sve više kripto-bankomata instalira i u noćnim klubovima širom sveta.

Podsetimo da su domaći mediji krajem prošle godine, pozivajući se na neimenovani izvor, objavili da u Srbiji ima najviše bankomata u Prištini, ukupno četiri, dok se u Beogradu i Novom Sadu nalaze po dva, a jedan funkcioniše u Nišu. U Bosni i Hercegovini ih ima ukupno šest, tri u Banjaluci i isto toliko u Prijedoru, dok u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Albaniji nema nijednog bankomata za transakcije sa kriptovalutama.

Tags
Back to top button