Najbogatiji čovek Azije kupuje kultni hotel – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Najbogatiji čovek Azije kupuje kultni hotel

Najbogatiji azijski milijarder Mukeš Ambani kupio je kontrolni udeo u hotelskoj firmi Mandarin orijental u Njujorku za nešto više od 98 miliona dolara, piše CNN

Ambanijev konglomerat Rilajans industriz objavio je u subotu kupovinu matične kompanije hotela, firme sa sedištem na Kajmanskim ostrvima pod kontrolom Investment korporejšn of Dubai.

Ta kompanija indirektno drži 73.4% udela u nekretnini.

Očekuje se da će posao biti zaključen do kraja marta. Rilajans je saopštio da ima u planu da kupi preostali udeo na osnovu iste procene ako i drugi vlasnici hotela odluče da prodaju svoje udele.

Investment korporejšn of Dubai preuzeo je zgradu 2015. godine, a od prošlog marta Mandarin orijental hotel grup je i dalje posedovao 25% udela, prema svom najnovijem godišnjem izveštaju.

Cena od 98,2 miliona dolara predstavlja značajan popust: izveštaj deoničara Mandarin orijental iz 2007. otkriva da je nekretnina procenjena na čak 340 miliona dolara, piše CNN, prenosi Indeks.

Kao i većinu hotelskih grupacija, Mandarin orijental je teško pogodila pandemija koronavirusa. U prijavi na berzi u subotu Rilajans je saopštio da je hotel u Njujorku zaradio samo 15 miliona dolara tokom cele 2020. godine, u poređenju sa 115 miliona dolara i 113 miliona dolara u 2018. i 2019. godini.

Ovaj kultni hotel, koji se nalazi u blizini Central parka, akvizicija je Rilajansa.

Ambanijev sveobuhvatni konglomerat poznatiji je po svojim poslovima u energetici, maloprodaji i tehnologiji, ali je u svojoj prijavi za kupovinu ovog hotela napisao da želi da doda nešto novo svom “potrošačkom i ugostiteljskom asortimanu”, koji već uključuje mali, ali rastući niz luksuznih nekretnina u Indiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i drugde.

Rilajans trenutno ima posede u hotelima Oberoi, kolekciji odmarališta s pet zvezdica širom Indije i šest drugih zemalja, kao i Stouk parku, poznatom engleskom kantri klubu.

Ambani je tokom pandemije značajno trgovao, skupljajući desetine milijardi dolara kako bi postigao svoj cilj pretvaranja Rilajansa u sledećeg velikog globalnog tehnološkog diva.

Njegovo lično bogatstvo takođe je poraslo poslednjih meseci na 92,9 milijardi dolara, što ga čini najbogatijim čovekom Indije i jedanaestom najbogatijom osobom na svetu, prema Blumbergovom indeksu milijardera.

Tags
Back to top button