Od Telekoma Srbiji – kompanija tokom prošle godine nastavila sa realizacijom društveno odgovornih projekata koji donose dobrobit zajednici u kojoj posluje – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Od Telekoma Srbiji – kompanija tokom prošle godine nastavila sa realizacijom društveno odgovornih projekata koji donose dobrobit zajednici u kojoj posluje

Kao kompanija odgovorna prema svojim korisnicima, zaposlenima i zajednici, uporedo sa ostvarenjem pozitivnih poslovnih rezultata, Telekom Srbija je u 2021. godini nastavio sa realizacijom društveno odgovornih projekata koji donose dobrobit zajednici u kojoj posluje.

U dinamičnim okolnostima poslovanja, kompanija je nastojala da ponudi rešenja koja su za korak ispred zahteva i očekivanja korisnika, čineći tako svoju poziciju u zemlji i regionu još jačom i dominantnijom. Vođen istim načelom proaktivnosti, Telekom Srbija je pristupao i realizaciji projekata na polju društvene odgovornosti. Ulaganje u obrazovanje i podrška razvoju preduzetničkog duha među mladima ostali su u fokusu društveno odgovornih aktivnosti, a potreba da se istakne značaj zaštite životne sredine, dovela je do pokretanja kampanje „Nijedna vrsta ne umire sama“, koja doprinosi očuvanju biodiverziteta i ekološke ravnoteže u prirodi.

Kompanija je potvrdila svoju ulogu pouzdanog korporativnog partnera u zajednici i kroz brojne filantropske aktivnosti. Povodom četvrtog Nacionalnog dana davanja koji je organizovan pod pokroviteljstvom Srpskog filantropskog foruma i Koalicije za dobročinstvo, Telekomu Srbija je uručena Povelja za izuzetan doprinos akciji posvećenoj jednom od najhumanijih ciljeva – donacijama hrane.

Uz uverenje da se zajedničkim snagama uvek može postići više, kompanija neguje partnersku saradnju sa uglednim obrazovnim i naučnim institucijama. Tako je tokom 2021. godine, povodom jubileja – pedeset pet godina rada Matematičke gimnazije u Beogradu, Telekomu Srbija dodeljena povelja u znak posebne zahvalnosti, za dugogodišnju podršku koju kompanija pruža više od dece nije toj školi od posebnog nacionalnog značaja.

Velika pažnja u kompaniji poklanja se i odgovornosti prema za­poslenima i kreiranju podsticajnog radnog okruženja. Takav pristup nije prošao nezapaženo i Telekomu Srbija je uručeno veliko priznanje sticanjem „Family Friendly Enterprise sertifikata“ koji podrazumeva kreiranje i primenu HR politike iz domena održivog poslovanja i usklađivanja profesionalnog i privatnog segmenta života zaposlenih.

Potvrdu da je na pravom putu kad je reč o dobroj praksi i nasto­janju da društveno odgovorne aktivnosti poveže sa svojom osnovnom delatnošću, Telekom Srbija dobija i kao član reprezentativnih institucija koje se bave promovisanjem koncepta društvene odgovornosti – Foruma za odgovorno poslovanje, Srpskog filantropskog foruma i Globalnog dogovora UN, a od 2021. godine kompanija je i član Saveta za društveno odgovorno poslovanje Privredne komore Srbije. U svom poslovanju, kompanija sledi principe Globalnog dogovora UN i doprinosi realizaciji ukupno dvanaest od sedamnaest Ciljeva održivog razvoja.

Nijedna vrsta ne umire sama

Uz održavanje i razvoj telekomunikacione mreže kao osnovne delatnosti Telekoma Srbija, kompanija je u domenu društvene odgovornosti podjednako svesna i postojanja najvažnije mreže koju činimo svi zajedno sa živim svetom planete. To je mreža života u kojoj svako biće ima jedinstveno i nezamenljivo mesto. Zato je kompanija, u prvoj godini decenije koja je na globalnom nivou posvećena obnovi ekosistema, pokrenula ekološku kampanju – Nijedna vrsta ne umire sama.

Kampanja je rezultat višegodišnje podrške kompanije udruženjima i stručnjacima koji kroz aktivne mere zaštite i uz primenu savremenih tehnologija mobilnih telekomunikacija u monitoringu ugroženih vrsta ptica, rade na poboljšavanju uslova života za njih, ali i za sve nas. Kroz saradnju sa Fondacijom za zaštitu ptica grabljivica, Udruženjem građana „Jadovnik – oaza netaknute prirode“, Prirodnjačkim društvom „Gea“ i Udruženjem ljubitelja prirode „Riparia“, koji su se kao zaštitari prirode obratili Telekomu Srbija za podršku, kompanija doprinosi aktivnoj zaštiti retkih i ugroženih vrsta ptica.

Mreža naših pokretača raste

Od početka kampanje „Pokrećemo pokretače“, mreža naših pokretača svakog dana postaje jača i brojnija. Krovni program koji obuhvata tri pojedinačna projekta u kojima mladi zauzimaju ključno mesto – „Stvaramo znanje“, „mts app konkurs“ i „mts startap ubrzanje“ – biva osnažen svaki put kada nova generacija osnovaca u Srbiji dobije računarski kabinet, kada talentovani srednjoškolci naprave novu i korisnu aplikaciju ili kada neki od startapa koje smo podržali, uspešno plasira svoje poslovno rešenje.

Kao svoje pokretače, Telekom Srbija je prepoznao i osnivače kompanije „Strawberry energy“. Saradnja je započeta dok su još bili na početku razvoja svojih poslovnih ideja i održana je do danas zahvaljujući savremenim tehnološkim rešenjima kompanije i pouzdanom partnerskom odnosu.

Glavni cilj krovnog programa „Pokrećemo pokretače“ jeste da pruži podsticaj i podršku pojedincima i in­stitucijama da naprave pozitivnu promenu u svom okruženju i da svojim primerom pokrenu i druge na slične poduhvate. Svesna značaja podrške na početku ličnog razvoja ili nove poslovne ideje, kompanija ovim projektom ohrabruje nastajanje pozitivnih promena koje mogu do­prineti stvaranju boljeg i naprednijeg društva za sve koji u njemu žive i stvaraju.

„Stvaramo znanje“ – pokrećemo radoznalost još od školskih klupa

Polazeći od činjenice da je kvalitetno obrazovanje od velikog značaja za postizanje uspeha u životu i karijeri, Telekom Srbija je 2017. godine pokrenuo projekat „Stvaramo znanje“, sa željom da povodom dvadeset godina od osnivanja kompanije, unapredi uslove za sticanje znanja i izvođenje nastave u dvadeset osnovnih škola u Srbiji.

U strateškom opredeljenju da podršku usmeri na unapređenje uslova za sticanje znanja i razvoj mladih talenata, Telekom Srbija pokrenuo je projekat „Stvaramo znanje“ u godini kada je informatika uvedena kao obavezan predmet u osnovne škole, sa ciljem da dodatno podrži uključivanje osnovaca u svet digitalnih tehnologija.

„Stvaramo znanje“ prati savremene tokove u obrazovanju i potrebu za unapređenjem digitalne pismenosti od samog početka školovanja, što potvrđuje i stav nadležnih institucija da i za učenike prvog razreda osnovnih škola bude uveden novi predmet pod nazivom „Digitalni svet“.

Podstičemo kreativnost i preduzetništvo putem „mts app konkursa“

Telekom Srbija u generacijama mladih vidi buduće pokretače razvoja društva i u tom duhu organizuje „mts app konkurs“ sa ciljem da se mladima omogući da realizuju svoje ideje. Radeći na kreiranju aplikacija za mobilne uređaje, pruža im se prilika da primene znanje stečeno u školi, obogate svoju biografiju, kao i da osvoje vredne nagrade.

Konkurs je namenjen učenicima 51 gimnazije u Srbiji koje rade prema programu za talente na polju matematike, informatike i računarstva i koji imaju zadatak da, radeći u timovima, osmisle i programiraju korisnu i upotrebljivu aplikaciju u Androidu ili iOS-u i da je u finalu predstave pred žirijem kao gotov proizvod.

„Telekom Srbija mnogo ulaže u tehnološki razvoj ne samo svojih kapaciteta, sadržaja i infrastrukture već i u znanje generacija mladih koji su naši pokretači i nosioci pozitivnih promena u svom okruženju. Budući da u narednom periodu planiramo da damo ozbiljnu podršku razvoju startap ekosistema i uložimo značajna sredstva u taj sektor, ‘mts app konkurs’ i ‘Regionalni app izazov’ predstavljaju praktično uvod u tu preduzetničku priču.“ rekao je Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija.

Jedan od ciljeva „mts app konkursa“ je i povezivanje sa osnovnom delatnošću Telekoma Srbija i podsticaj mladima da rade na razvijanju aplikacija koje dodatno unapređuju upotrebu savremenih sredstava komunikacije, doprinose prevenciji ili prevazilaženju nekih situacija od značaja za širu zajednicu.

„mts startap ubrzanje“ – nastavljamo sistemsku podršku tehnološkom preduzetništvu

Prevashodno usredsređen na projekte koji putem strateških inicijativa ostvaruju pozitivan uticaj na veliki broj korisnika, Telekom Srbija istovremeno pruža i podršku pojedincima i organizacijama u poduhvatima koji su usklađeni sa kompanijskim vrednostima.

Upravo sa tim ciljem osmišljen je program „mts startap ubrzanje“, namenjen svima koji nastoje da svojim inovativnim pristupom u domenu tehnološkog preduzetništva stvore novu vrednost.

Telekom Srbija kroz ovaj program, perspektivnim startapima obezbeđuje novčani podsticaj u početnoj fazi razvoja njihove poslovne ideje, mentorsko savetovanje, kao i usluge neophodne za razvoj digitalnih servisa.
Na osnaživanju domaćeg startap ekosistema, program se realizuje kroz višegodišnje partnerstvo sa organizacijom Startit, pre svega kroz edukativnu platformu Startit Rast.

Pametna klupa – obnovljivi izvori energije za zdravije okruženje

Posle Grada Novog Sada i Centra za usavršavanje u obrazovanju u Leskovcu, i Dom učenika srednjih škola „Milutin Milanković“ u Beogradu dobio je novu Strawberry pametnu klupu kao donaciju Telekoma Srbija.

Ova obrazovna institucija od posebnog društvenog interesa, 2021. godine proslavila je značajan jubilej – 60 godina od osnivanja. To je bio povod da kompanija svim učenicima koji borave u Domu, kao i učenicima i studentima druge dve obrazovne institucije koje se nalaze u istom krugu: Srednje tehničke PTT škole i Visoke škole za informacione tehnologije omogući korišćenje svih pogodnosti koje Pametna klupa pruža.

Pametna klupa je inovativno tehnološko rešenje stručnjaka iz kompanije „Strawberry energy“ sa kojima Telekom Srbija već celu deceniju ostvaruje partnersku saradnju. Počevši kao perspektivni startap, koristeći savremene tehnologije za razvijanje pametnih rešenja za urbane sredine, proizvodi kompanije „Strawberry energy“ su našli svoju primenu širom sveta.

Višeslojna saradnja sa školom od posebnog nacionalnog značaja

Telekom Srbija je posvećen negovanju mreže pouzdanih partnera sa kojima deli iste vrednosti i ciljeve. U tom domenu vredno je istaći saradnju sa Matematičkom gimnazijom u Beo­gradu, školom od posebnog na­cionalnog značaja.

Saradnja sa Matematičkom gimnazijom započeta je još 2010. godine, nabavkom računarske opreme i organizovanjem radionica na temu programiranja aplikacija za mobilne uređaje. U vrlo kratkom periodu, saradnja je unapređena kako bi podrška mladim talentima u oblasti savremenih tehnologija obuhvatila što veći broj đaka. Kroz realizaciju „mts app konkursa“, organizaciju matematičko-sportskog kampa na Tulbi kod Požarevca, nabavkom licenciranih softvera, ali pre svega pružanjem neophodne podrške za učešće učenika na međunarodnim takmičenjima iz matematike, fizike i informatike, saradnja dobija pun smisao u korist mladih talenata.

Tokom 2021. godine učenici ove gimnazije učestvovali su na 17. Žautikovskoj olimpijadi iz matematike, fizike i informatike, na VIII Rumunskom masteru iz fizike i prvi put na Baltičko-nordijskoj olimpijadi iz fizike, takmičenjima koja su održana na daljinu.

Sa ovih takmičenja učenici su doneli pregršt medalja i priznanja što kompaniju čini posebno ponosnom, budući da je doprinela njihovom uspehu. Dugoročna uspešna saradnja sa Matematičkom gimnazijom, uveličana je, povodom pedeset pet godina rada ove prestižne obrazovne ustanove, uručenjem povelje kompaniji u znak posebne zahvalnosti Telekomu Srbija za dugogodišnju podršku.

Mreža podrške na polju neformalnog obrazovanja

Iako zvanično obrazovanje ima odlučujuću ulogu u formiranju kvalifikacija za poziv kojim će se baviti, danas mladi sve više pažnje poklanjaju sticanju dodatnih veština i razvoju individualnih sposobnosti kako bi upotpunili svoje karijerne osobine. Svestan ovog važnog preduslova, Telekom Srbija prati potrebe generacije mladih i uporedo sa podrškom formalnom obrazovanju, doprinosi i projektima na polju neformalnog obrazovanja.

Tokom 2021. godine kompanija je podržala programske aktivnosti Regionalnog centra za talente Beograd 2 čiji su polaznici i ove godine ostvarili izuzetan uspeh sa više od 110 osvojenih medalja i plasmana na svetskim i nacionalnim prvenstvima i olimpijadama znanja. Kompanija je doprinela održavanju simpozijuma na Matematičkom fakultetu u Beogradu i podržala još jednu manifestaciju „Maj – mesec matematike“.

U okviru projekta „Svim srcem za osmeh deteta“, Telekom Srbija je pomogao da se organizuje edukativna poseta dece sa Kosova i Metohije Novom Sadu i obilazak Fruške gore i Sremskih Karlovaca, kao i realizaciju projekta „Digitalni muzej“ kako bi se dodatno obogatila muzejska postavka Prirodnjačkog centra „Svilajnac“.

U godini u kojoj je obeleženo 165 godina od rođenja Nikole Tesle, kompanija je nastavila sa podrškom manifestacije „Tesla global forum“, posvećene popularizaciji naučne, pronalazačke, obrazovne, kulturne i duhovne zaostavštine našeg najvećeg izumitelja i naučnika.

Nesebično delimo znanja kroz stručne prakse i saradnju sa studentskim organizacijama

Telekom Srbija je u 2021. godine realizovao obaveznu stručnu praksu za studente i učenike. U ograničavajućim okolnostima zbog pandemije koronavirusa, ostvarena je realizacija stručnih praksi za 52 studenta Univerziteta u Beogradu i drugih visokoobrazovnih ustanova u zemlji, kao i za 70 učenika srednjih tehničkih škola u Srbiji.

U 2021. godini zvanično je otpočet program dualnog obrazovanja u Telekomu Srbija. Prva generacija učenika Srednje tehničke PTT škole u septembru je započela učenje kroz rad za obrazovni profil monter TK mreža, uz mentorsku podršku licenciranih instruktora zaposlenih u Direkciji za tehniku. Na svečanosti organizovanoj u Srednjoj tehničkoj PTT školi, učenicima i roditeljima se u ime kompanije obratio izvršni direktor za ljudske resurse Draško Marković, prilikom podele ugovora o obavljanju stručne prakse učenicima u dualnom obrazovanju u Telekomu Srbija.

Ulaganje u zdravstvo i socijalnu zaštitu

Telekom Srbija nastoji da svo­jim aktivnostima doprinese i boljitku u sferi javnog zdravlja, ali i da bude oslonac i po­drška osetljivim grupama i svima kojima je pomoć potrebna. Kako bi se obezbedili bolji uslovi za lečenje za veliki broj građana nastavljeno je sa donacijama za nabavku neophodne medicinske opreme za zdravstvene ustanove širom Srbije.

Nove aparate, reagense i druga medicinska sredstva u 2021. godini, dobili su Univerzitetski klinički centar Kragujevac, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti „Kovin“, Domovi zdravlja Irig i „Dr Dragan Funduk“ u Pećincima.

Kako bi se boravak dece na bolničkom lečenju oplemenio i učinio zabavnim, podržan je i projekat Doktori Klovnovi. Tokom pandemije virusa korona, omogućeno je da šaljivi doktori ostvare kontakt sa malim pacijentima i uvesele im bolničkedane putem onlajn komunikacije.

Nastavljena je saradnja i sa Udruženjem „Uvek sa decom“, koje je Telekomu Srbija, povodom obeležavanja jubileja – 30 godina postojanja, dodelilo Plaketu za dobročinstvo. Udruženje je osnovano sa ciljem da se obezbede bolji uslovi i mogućnosti za lečenje dece. Podršku kompanije, tradicionalno je dobio i Centar za palijativno zbrinjavanje i palijativnu medicinu „BELhospice“.

Od tradicije do novih umetničkih izraza – obogaćujemo našu kulturnu baštinu

Kroz negovanje pravih vrednosti, poštovanje tradicije, ali i savremenih umetničkih izraza, kompanija nastoji da dodatno doprinese našoj bogatoj kulturnoj baštini. U 2021. godini nastavljena je tradicionalna akcija novogodišnjeg darivanja knjiga i omogućeno opremanje još 10 biblioteka u osnovnim školama širom Srbije, među kojima su i tri škole sa Kosova i Metohije.

Uz podršku Telekoma Srbija organizovan je i Međunarodni festival srednjevekovne muzike u Prizrenu, MEDIMUS, koji promoviše evropski i svetski karakter srednjevekovne srpske kulture.

Ljubiteljima pozorišta omogućeno je da uživaju u programima Nušićevih dana u Smederevu i 30. međunarodnom festivalu Dani Zorana Radmilovića u Zaječaru, a zbog poštovalaca domaće kinematografije podržana je digitalizacija „Kuće scenarija“ u okviru Narodne biblioteke „Dr Dušan Radić“ u Vrnjačkoj Banji.

U cilju očuvanja tradicije podržano je Udruženje Etno mreža i njihova manifestaciju „100 žena – 100 minijatura“ i kao i prethodnih godina pomoć je pružena za obnovu crkava i manastira širom Srbije među kojima su i manastiri u okviru Pravoslavne eparhije Niške, Eparhije RaškoPrizrenske, Hram Svetog apostola i evanđeliste Luke u Smederevu i Hram svetog Simeona Mirotočivog u Beogradu.

Mreža sporta za zdrav duh i istinske vrednosti

Timski duh i upornost važni su ne samo u sportu već i u životu, i to je razlog zbog kog kompanija podržava projekte usmerene na razvoj i jačanje ovih osobina kod mladih.

Od osnivanja „Pokreta za žensku košarku – Marina Maljković“, Telekom Srbija podržava njegov rad, kako bi se što više devojčica zainteresovalo za bavljenje košarkom i uvidelo prednosti bavljenja sportom.

Zahvaljujući podršci Telekoma Srbija, na više lokacija u Beogradu, Novom Pazaru i Obrenovcu, za devojčice osnovnoškolskog uzrasta, organizuje se 50 treninga nedeljno u okviru besplatne škole košarke.

Telekom Srbija više godina unazad podržava projekat „Sportsko sabranje Svete Srbije“ koji okuplja decu i roditelje u znaku sporta i negovanja tradicije. Ma­nifestacija organizovana na Adi Ciganliji, privukla je veliki broj učesnika i posetilaca, a najmlađi su imali priliku da se oprobaju u brojnim sportskim i viteškim disciplinama.

Tags
Back to top button