Beogradska berza: Rekordan julski promet – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Beogradska berza: Rekordan julski promet

Zahvaljujući velikom trgovanju državnim obveznicama, Beogradska berza je u julu zabeležila rekordan ovogodišnji mesečni promet od 4,5 milijardi dinara (oko 38 miliona evra).

Indeks Belex15, nakon junskog tradicionalnog pada usled prolaska preseka za raspodelu dobiti, vratio se na stazu rasta, istina sa minornih 0,6 odsto.

Najprometnija akcija u indeksnoj korpi bilo je Dunav osiguranje (DNOS) koje je registrovalo promet od 25,5 miliona dinara. Naftna industrija Srbije (NIIS) je zabeležila realizaciju od 20,4 miliona dinara, dok je Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) uknjižio promet od 4,3 miliona dinara, piše Momentum.

Dunav je predvodio dobitnike rastom od 8,6 odsto u očekivanju investitora da kompanija neće objaviti skroman finansijski rezultat kao prošle godine. Impol Seval (IMPL) se vratio ponovo na nivo od 6.000 dinara uz rast od 7,1 odsto, dok je Aerodrom „Nikola Tesla“ porastao jedan odsto na 2.060 dinara.

NIS je predvodio gubitnike usled činjenice da je kompanija zabeležila razočaravajuće rezultate u drugom tromesečju. Ova akcije se ponovo spustila ispod nivoa od 700 dinara uz pad na mesečnom nivou od 6,3 odsto. Negativnu promenu od 2,1 odsto na 7.149 dinara pretrpelo je Jedinstvo iz Sevojna (JESV), dok je Messer Tehnogas (TGAS) zabeležio blagu korekciju na 14.001 dinar.

SEEbiz

Tags
Back to top button