Američke banke očekuju rekordnu dobit u 2021. godini – Bankar.rs
ANALIZEBANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Američke banke očekuju rekordnu dobit u 2021. godini

Najveće banke na Wall Streetu uskoro bi trebalo da izveste o rekordnoj dobiti koju su ostvarile u 2021. godini, zahvaljujući visokim prinosima u sektoru investicionog bankarstva i manjim gubicima na kreditima od očekivanih.

Rezultate za četvrto tromesečje prošle godine najpre će objaviti Citigroup i JPMorgan Chase, 14. januara. Morgan Stanley i Bank of America trebalo bi da objave svoje izveštaje 19. januara, a Goldman Sachs 25. januara.

Za sve banke osim Citigroup analitičari očekuju da će prijaviti najveću dobit ikada, a to znači rast između 20 i 50 odsto. Tako je navedeno u procenama analitičara agencije Bloomberg. Američke investicione banke profitirale su prošle godine na visokim naknadama ostvarenim na poslovima spajanja i preuzimanja.

Ostvarenu dobit banke su do sada uglavnom koristile za ulaganja u tehnologiju, isplatu bonusa i otkup sopstvenih akcija. Akcije američkih banaka porasle su tokom 2021. godine za 31 procenat, procenili su analitičari Deutsche Bank. Najviše je porasla vrednost akcija banke Goldman Sachs, za 47 odsto.

Tags
Back to top button