Strane investicije doprinele otvaranju 12.490 novih radnih mesta – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Strane investicije doprinele otvaranju 12.490 novih radnih mesta

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je raduje uspešan bilans na kraju 2021. godine, nakon što je predsednik države Aleksandar Vučić objavio da je Srbija godinu završila sa 3,9 milijardi evra stranih investicija.

„Ovakvi podaci raduju, a 3,9 milijardi evra stranih investicija znače nova radna mesta za mlade ljude“, rekla je Brnabić za televiziju Pink, prenosi Tanjug.

Ona je dodala da su tokom 2020. godine u Srbiju najviše dolazili nemački i japanski investitori.

„Ekonomija nam je ostala na istom nivou kao pre pandemije, kao iz 2019. godine, tako da smo imali zaista fenomenalnu godinu, uprkos tome što je to druga godine globalne zaraze. To je 1,2 odsto više investicija u odnosu na 2019. godinu“, kazala je premijerka Srbije.

Ona je naglasila da, uprkos pandemiji, Srbija postavlja nove rekorde.

„Prosečne plate u decembru 2021. godine preći će 600 evra. Podsetiću vas, otvorene su brojne fabrike u Zrenjaninu, Inđiji, Bačkoj Topoli, Beogradu, Aleksincu, Subotici… Kada pogledate 2021. godinu, sa otvaranjem ovih fabrika, to je ukupno 12.490 novih radnih mesta. Da nije pandemije, ovo bi nam bila rekordna godina“, dodala je Brnabić.

Ona je, takođe, naglasila da Srbija ide u pravcu domaćih ulaganja.

„Kada pogledate sredstva države za podsticaje, za otvaranje radnih mesta, mnogo više dajemo domaćim, nego stranim investitorima, sa ciljem da postignemo produktivnost, da bi naše plate rasle brzo“, naglasila je premijerka.

Prema njenim rečima, ekonomija države se ogleda u tome koliko su jaki domaći investitori.

„Koliko su oni jači, toliko je jača naša ekonomija. Mi zaista imamo sve jače domaće investitore koji su zaradili novac svojim znanjem. Izgradnjom infrastrukture, oni se dalje šire. Sada iz zemlje kupujemo nešto što smo ranije uvozili i to je odlično“, objasnila je ona.

Brnabić je rekla da veći deo javnosti nije upoznat koliko se proizvoda pravi u Srbiji.

„Mnogo toga se proizvodi u Srbiji, a nikad ne bi rekli, šira javnost ne zna o tome. Imamo jako dobre domaće investitore, sada gledamo kako da im dodatno pomognemo. Ako se ne varam, 2015 ili 2016. godine, tadašnja vlada je usvojila novi Zakon o investiranju, koji je izjednačio domaće i strane investitore. Dotle su strani investitori imali povlašćen tretman“, dodala je.

Tags
Back to top button