Prevare sa kriptovalutama dostigle rekord od 14 milijardi dolara – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Prevare sa kriptovalutama dostigle rekord od 14 milijardi dolara

Kriminalne aktivnosti na kriptotržištima dostigle su najviši nivo od 14 milijardi dolara lane, objavio je danas blokčejn istraživač “Čejnalisis” (Chainalisis).

Njihovi rekordni pokazatelji podržavaju zahteve nacionalnih regulatora za povećanjem njihovih nadležnosti u sektoru koji se brzo razvija.

Vrednost kriptovaluta upućenih u digitalne novčanike, a koje su stečene nedozvoljenim aktivnostima, uključujući prevare, crno internet tržište i korišćenje zlonamernih softvera (ransomware), skočila je za 80 posto u odnosu na godinu dana ranije, navodi Čejnalisis u izveštaju. Udeo tih aktivnosti u ukupnom obimu kripto transakcija, ipak iznosi samo 0,15 posto, što je najniži nivo ikada, prenosi Rojters.

Ukupan obim transakcija je skočio na 15,8 biliona dolara u 2021, što je za perko pet puta više nego godinu dana ranije, saopštio je američki Čejnalisis.

Popularnost digitalne imovine, od bitkoina do nerazmenljivih tokena, eksplodirala je u 2021. jer su je priglili istitucionalni investitorii velike kompanije.

Novopridošlice u kriptosvet privlače obećanja o brzoj zaradi, kao i nada da bitkoin nudi zaštitu od rastuće inflacije. Međutim, tržište kriptovaluta je i dalje nepokriveno regulativom, tako da investitori ne raspolažu zakonskim sredstvima za zaštitu prevara.

Finansijske vlasti i kreatore monetarnih politika od Vašingtona do Frankfurta brine upotreba kriptovaluta za nezakonite radnje poput pranja novca.

“Zloupotreba kriptovaluta stvara ogromne prepreke za njihovo dalje usvajanje, povećava verovatnoću da vlade uvedu njihovo ograničavanje, i što je najgore od svega, omogućava da nevini ljude širom sveta postanu žrtve“, poručuju iz Čejnalisisa.

Rastu kriminalavu svetu kriptovaluta najviše su doprinele prevare i krađe na decentralizovanim finansijskim platformama (DeFi), koje korisnicima nude pozajmice, osiguranje i druge finansijske usluge pod povoljnijim uslovima od tradicionalnih finansijskih institucija kao što su banke, a pri tome nemaju bilo kakav poslovni kodeks i njihovo upravljanje je netransparentno.

Ukupna krađa kriptovaluta porasla je za više od pet puta od 2020, na oko 3,2 milijarde dolara ukradenih kovanica prošle godine. Oko 2,2 milijarde dolara tih tokena, ili oko 72 posto od ukupnog iznosa, ukradeno je sa DeFi sajtova.

Prevare na DeFi platformama, kao što je tzv. “povlačenje tepiha”, gde programeri podignu sajt sa lažnim mogućnostima ulaganja pre nego što nestanu sa gotovinom investitora, dostigle su lani 7,8 milijardi dolara, što je skok od 82 odsto u odnosu na godinu ranije, pokazuje izveštaj Čejnalisisa.

B92

Tags
Back to top button