Kosovo zabranilo ‘rudarenje’ kriptovaluta zbog nestašice struje – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Kosovo zabranilo ‘rudarenje’ kriptovaluta zbog nestašice struje

Kosovska vlada zabranila je „rudarenje“ kriptovaluta kako bi smanjila potrošnju električne energije u vreme dok se zemlja suočava s najgorom energetskom krizom u poslednjoj deceniji.

Policija će zaustaviti „rudarenje“ „u saradnji s drugim relevantnim ustanovama koje će identifikovati lokacije na kojim se proizvode kriptovalute“, saopštila je ministrica ekonomije i energetike Artane Rizvanolli.

Zbog jeftine struje proteklih godina, brojni su mladi na Kosovu postali „rudari“ kriptovaluta.

Kosovo je prošlog meseca uvelo redukcije struje dvaput dnevno po dva sata zbog otežanog rada termoelektrane na ugalj i visokih uvoznih cena električne energije.

Evropske cene plina porasle su u utorak za više od 30 posto nakon što je smanjeno snabdevanje plinom iz Rusije, što je izazvalo zabrinutost da bi moglo doći do energetske krize u zimskim mesecima.

Kosovo je u decembru proglasilo vanredno stanje na 60 dana koje će vladi omogućiti da izdvoji više novca za uvoz energenata, uvede dodatne redukcije i oštrije mere.

Jedan „rudar“ anonimno je Reutersu rekao kako mesečno plaća struju 170 evra, a od „rudarenja“ kriptovaluta zaradi 2.400 evra, prenijela je Hina.

Kosovo uvozi više od 40 posto električne energije.

Oko 90 posto domaće proizvodnje otpada na lignit, mekani smeđi ugalj čije sagorevanje uzrokuje velika zagađenja.

Kosovo sa 12-14 milijardi tona, prema službenim podacima, ima pete najveće rezerve lignita.

Tags
Back to top button