Bafet na Eplu zaradio 120 milijardi dolara – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Bafet na Eplu zaradio 120 milijardi dolara

Rast vrednosti tehnološkog giganta Epla, koji je ove nedelje premašio tržišnu kapitalizaciju od tri biliona dolara, doneo je Vorenu Bafetu, američkom poslovnom magnatu, investitoru i predsedniku Berkšir Hataveja, zaradu od preko 120 milijardi dolara.

Bafetova kompanija je počela da kupuje akcije Epla 2016. godine, i do sredine 2018. godine stekla je vlasnički udeo od 5,0 posto u proizvođaču ajfona, u iznosu od 36 milijardi dolara. Vrednost Berkširovog udela u Eplu munjevito se uvećala do 2022. i sada iznosi 160 milijardi dolara, jer se snažan rast cene akcija tehnološkog diva nastavio i u novoj godini.

“Bez sumnje, ovo je je jedna od najuspešnijih investicija koje je Berkšir napravio u poslednjoj deceniji”, kaže za CNBC DŽejms Šanahan, Berkširov analitičar u firmi “Edvard DŽons”.

Osim zarade od ogromnog skoka cene Eplovih akcija, ova investicija je za Berkšir bila unosna i zbog velikih dividendi koje je redovno dobijao u iznosu od oko 775 miliona dolara godišnje, u proseku.

Berkširov udeo u Eplu sada čini više od 40 posto portfelja kapitala Bafetovog konglomerata, prema računici portala InsajderSkor. Berkšir je najveći Eplov akcionar, izvan indeksne korpe dobavljača i fondova kojima se trguje na berzi.

Tags
Back to top button