U Turskoj zabeležena rekordna inflacija – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

U Turskoj zabeležena rekordna inflacija

Porast potrošačkih cena u Turskoj dostigao je 36,08 odsto u decembru, što je rekord od septembra 2002, a posledica je pada vrednosti lire, pokazuju zvanični podaci.
Ova inflacija, više od sedam puta povećana od prvobitnog cilja vlade, objašnjava se padom vrednosti turske lire od gotovo 45 odsto, u odnosu na dolar u poslednjih godinu dana.

Inflacija, koja je dostigla 21,31 odsto na godišnjem nivou u novembru, postala je veoma burna politička tema u Turskoj, 18 meseci od narednih predsedničkih izbora, predviđenih za 2023. godinu.

Opozicija poslednjih meseci optužuje Nacionalnu kancelariju za statistiku da namerno smanjuje izveštaje o tome koliko rastu cene.

Za građane zemlje pad vrednosti valute se ogleda u skoku cena koje je teško izdržati pošto je zemlja vrlo zavisna od uvoza, posebno sirovina i energenata.

Posle višenedeljnih istorijskih gubitaka vrednosti, turska lira se snažno oporavila sredinom decembra, posle hitnih mera koje je najavio predsednik Redžep Tajip Erdogan i masovne prodaje rezervi u dolarima, ali poslednjih nedelju dana ona ponovo gubi vrednost u odnosu na dolar.

Tags
Back to top button