On je najbogatiji preduzetnik na svetu, a mlađi je od 30 godina – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

On je najbogatiji preduzetnik na svetu, a mlađi je od 30 godina

Sem Benkman-Frajd najbogatiji je preduzetnik na svetu mlađi od 30 godina. To je objavio Forbs povodom jubilarne desete godišnjice svoje prestižne liste “30 ispod 30”.

Procenjuje se da taj osnivač menjačnice za kriptovalute FTX i kompanije za trgovinu kriptovalutama Alameda risrč (Alameda Research) koji je prvi put uložio u bitkoin 2017. godine poseduje bogatstvo vredno 26,5 milijardi dolara.

Kada je svrstan na listu “30 ispod 30” ove godine njegova kriptomenjačnica FTX je prikupila 40 miliona dolara, a vrednost kompanije iznosila je 1,2 milijarde dolara. Dva velika ciklusa prikupljanja kapitala kasnije taj se iznos umnogostručio. Prvo je u julu vrednost FTX-a skočila na 18 milijardi dolara, a u oktobru je već bila na 25 milijardi.

Jedan od najbogatijih ljudi u kriptosvetu, poznat po inicijalima SBF, rođen je 1992. godine. Roditelji 29-ogodišnjeg SBF-a profesori su prava na američkom Stenfordu, ali on ih nije sledio. Umesto da “ganja” akademsku karijeru, nakon studija fizike na Univerzitetu MIT (Massachusetts Institute of Technology), zaposlio se u Džejn strit kapitalu (Jane Street Capital) gde je trgovao ETF-ovima. Tamo je proveo četiri godine, a onda je u 2017. postao direktor Centra za učinkoviti altruizam, za koji se zakačio još kao student, ali taj je angažman trajao svega mesec dana, prenosi Lider.

U novembru 2017. osnovao je sa Gerijem Vangom kompaniju za trgovinu kriptovalutama Alameda risrč, koja je danas u 90-postotnom vlasništvu FTX-a. Inspirisan konferencijom o kriptovalutama održanom u Makau krajem 2018, Benkman-Frajd se odselio u Hong Kong i u aprilu 2019. sa Vangom osnovao i kriptomenjačnicu FTX sa sedištem na Bahamima.

Platforma koju su “napravili trejderi za trejdere” jedna je od vodećih svetskih menjačnica za kriptovalute. U julu ove godine prikupili su milijardu dolara investicija, najveći ulagači u tom krugu bili su japanska investiciona grupa Soft bank i singapurska investiciona kompanija Temasek. Samo tri meseca kasnije, u novoj rundi finansiranja prikupili su 566 miliona dolara od 69 investitora među kojima su najveći penzioni fond Ontario tičers penžn plen bord (Ontario Teachers’ Pension Plan Board), Temasek i američka investiciona kompanija Tajger global, prenosi t portal.

Budući da je veliki zagovornik učinkovitog altruizma, društvenog pokreta koji nalaže da se višak prihoda usmerava u razne inicijative za društvenu dobrobit, Benkman-Frajd jedan odsto godišnjeg prihoda FTX-a donira. Član je i zajednice Giving vat vi ken (Giving What We Can) koju je osnovao oksfordski filozof Tobi Ord inspirisan etičkim idealima Pitera Singera, što znači da će najbogatiji mladi preduzetnik većinu svog bogatstva tokom života donirati.

U raznim medijskim nastupima otkrio je još neke pikanterije iz svog života kao one da spava svega četiri sata dnevno i to najčešće na vreći za sedenje u svojoj kancelariji, da živi sa cimerima te da je vegan koji gotovo nikada ne pije i ne odlazi na godišnji odmor.

U decembru ove godine SBF bio je pred Američkim kongresom pokušavajući da pomogne političarima da shvate kako funkcioniše tržište kriptovaluta i koliko su postojeće regulacije primenjive na rastuću kriptoindustriju. Kakva će pravila američka vlada uvesti pokušavajući da stavi pod svoj nadzor dva biliona dolara vredno tržište kriptovaluta, imaće veliki uticaj na sve koji su u toj unosnoj branši, prenosi B92.

Tags
Back to top button