Tržište nekretnina – Velika potražnja, očigledno imamo dosta novca – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Tržište nekretnina – Velika potražnja, očigledno imamo dosta novca

Rast cena nekretnina, izazvala je, pre svega, korona. Ljudi su odlučili da je novac najsigurnije investirati u nekretnine, ocenila je Katarina Lazarević, ekspert za nekretnine za TV Prva.

“Nisu ni mogli da pretpostave da će potražnja za nekretninama biti jako velika, a ono što je san svakoga ko ima agenciju za nekretnine i što se događa u poslednje dve godine, jeste da se tržište potpuno otvorilo, ima jako mnogo novih zgrada, a cene u novogradnji povukle su i cene u starogradnji. To ne znači da običan čovek ne može da kupi nekretninu. Banke su nas pratile od početka u svemu, davale su vrlo niske kamatne stope”, kaže Lazarevićeva.

Međutim, ona podseća da je odnos između keš kupaca i onih koji kupuju preko kredita i dalje drastičan – mnogo je više onih koji imaju gotov novac.

“Očigledno je da mi imamo dosta novca i na štednji i na računima, preko 80 odsto je keš kupaca”, naglasila je.

Trend rasta cena nekretnina, prema njenim rečima, nastaviće se i u ovoj godini.

“Ne postoji nijedan opravdan razlog da cene padnu, jer je građevinski materijal otišao 30 odsto, a potražnja za stanovima je toliko velika…”, kaže sagovornica pomenute televizije, ističući da joj se neretno u praksi dešava da ima deset kupaca, a samo jednog prodavca nekretnine.

Mi smo se, dodaje, nažalost približili samom svetskom vrhu po cenama nekretnina.

“Bila je čak i neka međunarodna anketa na kojoj mislim da smo bili treći ili četvrti po cenama. To za Beograd nije realno”, ocenjuje.

Tags
Back to top button